PROLEĆNO SPREMANJE U KRUŠEVCU

J.M. 13-04-2024

Impresivnom flotom od oko 50 kamiona i druge mehanizacije, Javno komunalno preduzeće Kruševac organizuje masovno prikupljanje kabastog otpada od svojih građana. Akcija koja traje gotovo petnaest godina ne samo da osigurava da grad blista, već ima i dublji, ekološki značaj, a kao i ranijih godina u akciju su se uključila brojna javna i privatna preduzeća.

- Reč je o akciji koja se organizuje dva puta godišnje, na proleće i na jesen, i ulažemo sve svoje napore da naš grad i naša sela očistimo, a ovo je još jedan pokazatelj onoga što inače stalno ističemo, a to je snaga i kvalitet današnjeg Javnog komunalnog preduzeća Kruševac. Imate priliku da vidite o kakvom voznom parku se radi i kako smo uspeli da podignemo nivo samih usluga koje pružamo ka našim krajnjim korisnicima. Koristimo priliku i da apelujemo na građane da ovakve akcije zaista iskoriste maksimalno, da odlože svoj kabasti otpad, da bismo se rešili stvaranja onih divljih deponija na koje četo ukazujemo i koje se javljaju sporadično kao problem grada. Želeo bih, takođe, da sve naše sugrađane i žitelje na seoskom području zamolim da budu savesni prema našoj okolini – kazao je gradonačelnik Kruševca, Ivan Manojlović.

JKP Kruševac svake godine obezbeđuje sve potrebne resurse i logističku podršku kako bi ova akcija bila uspešna i efikasna.

- U ovoj akciji JKP Kruševac učestvuje sa 15 smećara, 9 otvorenih vozila, 5 putara i 200 radnika. Mi molimo naše sugrađane da se odazovu ovakvim akcijama, a želela bih da se zahvalim i Gradu Kruševcu, Komunalnoj inspekciji i Komunalnoj miliciji koje tokom akcije krstare gradom – rekla je Miona Radovanović, direktorka preduzeća.

Glavni fokus prolećne akcije je prikupljanje kabastog bezopasnog otpada od građana, a jedan od ključnih ciljeva akcije je sprečavanje nastanka divljih deponija, koji predstavljaju ozbiljan ekološki problem. Sakupljanjem kabastog otpada na organizovani način, građani se podstiču da se reše nepotrebnih predmeta na odgovoran način, umesto da ih jednostavno ostavljaju na javnim površinama.

- Uvek je cilj uklanjanje divljih deponija i mi ćemo danas sa 30 vozila Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, ali i 15 vozila ostalih javnih i privatnih preduzeća našeg grada pokušati da odgovorimo ovom izazovu. Da sakupimo što veću količinu kabastog otpada, ali da ujedno pošaljemo i poziv svim našim sugrađanima, kako sa gradskog, tako i sa seoskog područja da ovo ne bude jedina prilika da organizujemo ovakve akcije. Da mesne zajednice mogu da se u okviru svoje nadležnosti organizuju, da odrede dane u okviru svojih mesnih zajednica da zajedno sa svojim meštanima sakupe sav kabasti i ostali neopasan otpad i da obaveste o tome Gradsku upravu, Javno komunalno preduzeće Kruševac i da naravno, po njihovoj želji, kada oni odrede datum se održe ovakve akcije. Na taj način ćemo zaista doprineti da grad Kruševac i dalje drži, održava i zauzme još više mesto na lestvici uređenih i ekološki zdravih gradova za život - istakla je zamenik gradonačelnika Snežana Radojković.

Pored sprečavanja divljih deponija, ova akcija omogućava adekvatno odlaganje otpada, čime se smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu i promoviše održivo upravljanje otpadom.

- Obično negde oko 200 tona otpada se izvuče u ovim akcijama, mi to obično merimo kubicima, ali zaista možemo reći da su sve akcije u prethodnim godinama bile veoma uspešne, da naši građani odgovaraju na ove pozive i da veoma aktivno uzimaju učešće. Naravno, uvek ima i onih nesavesnih kojima, nažalost, ovakvi pozivi ne znače puno i oni više vole da negde pored reke, jezera ili na nekoj javnoj površini odlažu svoj kabasti i ostali komunalni otpad, ali zaista možemo reći da mi, zato što je interesovanje građana veliko i zahtevi naših sugrađana su veliki, mi zato iz sprovodimo ove akcije. Na zahtev svih naših sugrađana i u želji da njima izađemo u susret i da sav taj otpad koji oni, nažalost, nemaju gde da deponuju ili nisu u situaciji da prevezu do deponije u Srnju, da preuzmemo i na adekvatan način odložimo tamo gde mu je i mesto – dodala je Radojković

Prolećno čišćenje grada, koje je sprovedeno na teritoriji grada i 12 gradskih mesnih zajednica, postaje tradicija koja ne samo da čini grad lepšim mestom za život, već i podstiče svest o važnosti očuvanja životne sredine i odgovornog postupanja sa otpadom. Kroz saradnju građana i lokalnih vlasti, Kruševac godinama nosi epitet zelenog grada, a uz podršku svih građana, nastavlja da napreduje ka cilju održivog razvoja i čistijoj budućnosti za sve.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar