NEVENA ĐURIĆ, NARODNA POSLANICA SRPSKE NAPREDNE STRANKE „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU“

Nikola Popović 10-04-2021

- Podrška starijih uz energiju mladosti – dobitna kombinacija - kaže Nevena Đurić, koja je pohađala Akademiju mladih i gde je, kako sama napominje, stekla osnovna poimanja politike. Mnogo joj znači podrška starijih u Gradskom odboru Srpske napredne stranke, a za svoj uspeh kaže da je to rezultat timskog rada. Nije krila zadovoljstvo što je na njen uspon uticao Bratislav Gašić koji, kako navodi, ima viziju i razmišlja više koraka unapred, jer „Za Kruševac ništa nije dovoljno dobro, ako nije najbolje!“

Mnogo je mladih u Parlamentu Srbije. Sinergijom do rezultata, ali sinergijom sa starijima. Gde je Vaše mesto u poslaničkoj grupi i kako sarađujete sa kolegama i kolegenicama?

Upravo je na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića uključen ovako veliki broj mladih ljudi u rad Narodne skupštine Republike Srbije, a ista situacija je i u lokalnim samoupravama. Kruševac može da se pohvali činjenicom da ima jedno od najmlađih rukovodstava u lokalnoj samoupravi. Predsednik je prepoznao našu snagu, energiju, ideje i rad, veruje u nas i u to da ćemo dati sve od sebe kako bismo pomogli našim građanima i kako bismo zajedničkim snagama realizovali strateški plan „Srbija 2020 – 2025“.

Naš rad građani obično prepoznaju kroz rasprave u plenumu, međutim, mi smo uključeni i u rad odbora i pododbora, članovi smo poslaničkih grupa prijateljstava i kroz timski rad, razgovore i dijalog dolazimo da najboljih rezultata. Poslaničku grupu „Aleksandar Vučić – za našu decu“ karakteriše sinergija u dobro organizovanom timu. Mi, mladi, smo naišli na izuzetnu podršku i pomoć od starne starijih kolega. Uvek su tu za nas, za savet, za pomoć, a naravno i za kritiku. Ali, bez kritike i nema napredovanja. Kao žena posebno sam ponosna na rad Ženske parlamnetarne mreže (ŽPM), jer, znate, mi smo okupljenje iz različitih političkih stranaka, a izuzetno dobro sarađujemo na rešavanju pitanja od opšteg interesa, i tu možete videti primer uspešnog međustranačkog dijaloga.

Aktivni ste u svom rodnom gradu. U stalnom ste kontaktu sa svojim sugrađanima i redovno obilazite , tako da kažem, svoju bazu? Šta je to što ih zanima?

Mi smo svevrstan servis građana. Naš glavni zadatak je da sve njihove probleme, predloge, sugestije i ideje saslušamo i trudimo se da ih afirmišemo pred nadležnim radnim telima. Širok je spektar tema i pitanja o kojima smo do sada razgovarali. Kruševljani su već upoznati sa radom naše Poslaničke kancelarije u GU Kruševac, i ono što je posebno važno je da oni, prilikom iskazivanja interesovanja sa kojim narodnim poslanikom žele da razgovaraju ističu i šta je tema samog razgovora, što je nama važno, jer pre samog sastanka mi možemo ne samo da se informišemo šta je to o čemu ćemo pričati, već i da uključimo, ukoliko je potrebno, i druga lica ili institucije koje će biti od velike pomoći.

U plenumu ste aktivni ne samo u Parlamentu, već i u radu odbora. Da li ta iskustva prenosite kasnije i u zasedanje?

Naravno, na sednicama Odbora, koje prethode samom zasedanju razmatraju se predlozi Zakona i drugih akata koji su podneti Narodnoj skupštini, sagledava se stanje vođenja politike od strane Vlade, ujedno se i prati izvršenje zakona i drugih akata od strane Vlade i drugih državnih organa. Tada imamo priliku da sa predstavnicima ministarstava i drugih institucija, dakle iz prve ruke, razgovaramo o najvažnijim pitanjima. U okviru Odbora za zdravlje i porodicu, čiji sam član, u ovim trenucima kada je ceo svet pogođen pandemijom koronavirusa, prioritetno pitanje o kome se govori je epidemiološka situaciju i proces vakcinacija. Apelovala bih na sve Kruševljane i sve građane Srbije koji se do sada nisu vakcinisali da to učine, jer je vakcina ono što će nam omogućiti da se vratimo normalnom životu. Da se družimo, da šetamo, da idemo u pozorište, u bioskop... Vakcina je život! Važno je naglasiti i da odbori organizuju javna slušanja, pa smo mi nedavno imali priliku da u okviru Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, tačnije Pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju prisustvujemo javnom slušanju na temu „Digitalizacija u Srbiji – gde smo danas?“, gde smo upoznati sa tim šta je sve do sada urađeno u Srbiji kada je reč o digitalizaciji, ali i koji su planovi za dalji napredak u pomenutom procesu. To je od izuzetne pomoći u radu svakog Narodnog poslanika, jer tada dobijamo informacije, pojašnjenja i stručna mišljenja o određenim temama.

Kako ocenjujete saradnju sa lokalnom samoupravom i svojim kolegama poslanicima iz Rasinskog okruga?

Nas iz Rasinskog okruga zaista najbolje opisuje rečenica „Spoj mladosti i iskustva!“ Saradnju sa lokalnom samoupravom bih opisala kao produktivnu i efikasnu i zahvaljujući kojoj se na pravi način odvija sprega lokalnog i republičkog Parlamenta i vrši se dvosmerna komunikacija – predlozi sa lokalnog na republički nivo i pojašnjenje novih zakona koji su usvojeni na nivou republičkog parlamenta na lokal. Od nas petoro iz Rasinskog okruga, čak četvoro smo po prvi put narodni poslanici i od velike pomoći su nam saveti i podrška koju dobijamo od kolegenice dr Dragane Barišić kojoj je ovo treći mandat.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar