TOMISLAV RUPNIK I U SEDAMDESETSEDMOJ USPEŠNO PLANINARI

S.Savić 30-04-2024

Tomislav Rupnik ima sedamdesetsedam godina , uspešno se i u kontinuitetu bavi planinarenjem već pedeset godina. Radni vek je proveo u kruševačkoj fabrici guma „Trajal“ kao hemijski tehnolog.

Priča o ljubavi prema planinarenju počinje sredinom 70 – ih godina kada planinu Stolovi obilazi sa tadašnjim vodičem grupe profesorom francuskog jezika.

- Nakon toga sam sa članovima Planinarsko – sportskog društva „Jastrebac“ bio jedan od aktivnijih članova i redovno posećivao sve akcije obilaska planina u SFR Jugoslaviji. Od tog vremena planine i ja smo u večitoj i neraskidivoj ljubavi – počinje svoju priču harizmatični Tomislav koga prijatelji iz milošte zovu Coca.

-U okviru PSD Jastrebac 1995. godine uz nesebičnu pomoć predsednika društva Žarka Žarića i Milorada Stankovića- Belog organizuje se sekcija planinskog biciklizma čiji sam predsednik bio do ukidanja sekcija. U biciklističkom Savezu Srbije smo bili registrovani kao prvi biciklisticki klub u Rasinskom okrugu za Planinski biciklizam. Iz našeg kluba je proistekao sadašnji klub „Bela Stena“ .Prvi clanovi biciklisticke sekcije su bili entuzijasti koji su u tom periodu kao pioniri planinskog biciklizma utabali put budućim ljubiteljima vožnje po planini i neuređenim stazama.

Učestvovalo se na svim takmičenjima, kasnije je oformljena i i organizacija „Jastrebački trougao“ koja se i danas bavi markiranjem, uređenjem i pravljenjem staza za planinski biciklizam. Tako je nastao i „Cocin put“ , u znak zahvalnosti prema ovom ljubitelju planine markirna je staza u dužini od 85 km.

Tomislav Coca je peo planine počev od Triglava, Hajla, Prkletije, Jahorine, Šar Planine , Stare Planine, Suve Planine,Kajmakčalana, Rodopske Planine …..

Trenutno je najstariji član društva u PSD „Horizont“

-Naredne godine punim 50 godina planinarenja po planinama Evrope i Balkana. Prelaskom u PSD „Horizont“ , doživljavam renesansu i ponovo krećem u pohod na više vrhove. Zahvaljujući osnivaču „PSD Horizont“ Profesoru istorije Branimiru Šoškiću-Šoletu u svojoj 77. godini života osvajam i prelazim svoju prvu feratu (Ferata Lipovica). U 2023. godini prelazim i Ferate KUK i Vulin Potok u Republici Srpskoj i Feratu Slovenski Raj na Malim Tatrama u Slovačkoj.Tada sam popeo i najvisi vrh Poljske Risi 2503mnv. U 2024. godini išao sam na zimski uspon na Staru Planinu osvojivši vrh Midžor 2169 mnv,najviši vrh Srbije u svojoj 78-oj godini života.

Na planinama je previše doživljaja , nesebičnog druženja i uživanja u prirodnim lepotama i čistom vazduhu.

-Sa dosadašnjim iskustvom i godinama iza sebe, jedna od bitnijih stvari je druženje sa planinarima dosta mlađim od mene, koji su podrška na svakom novom usponu. Njihovo razumevanje mojih potreba da i dalje budem na planini pokazuje da još uvek ovo društvo ima na koga da računa u vremenu gde je sve postalo instant i odmah.

Mladima bih preporučio da provode vreme u šetnjama po planini umesto što provode previše vremena uz telefon i kompjuter uz sve razumevanje njihovih potreba za time – poručuje Tomislav Rupnik jedan od najstarijih planinara u Kruševcu.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar