UDRUŽENJE ŽENA “DAR” U BOŠNJANU PROSLAVILO PRAZNIK POSVEĆEN SVETIM ŽENAMA MIRONOSICAMA

N.Petrović 21-05-2024

Udruženje žena “Dar” iz Bošnjana proslavilo je i ove godine svoju krsnu slavu, praznik posvećen Svetim Ženama mironosicama, nositeljkama dobrih vesti koje su došle ujutro prvog dana posle subote na grob vaskrslog Isusa Hrista, sa aromama i tamjanom za obredno pomazanje tela. Svečani obred sečenja slavskog kolača obavili su paroh bošnjanski Aleksandar Lukić i nastojatelj manastira Svetog Luke u Bošnjanu, protosinđel Luka Milošević, a ovogodišnji kolačar Vladanka Lukić kolač je predala dr Jasmini Rakić.

Predsednica Udruženja žena “Dar”, Jelena Marković, čestitala je svim pravoslavnim vernicima ovaj praznik i izrazila zadovoljstvo velikim brojem žena koje su u centru Bošnjana, ispred prostorija Udruženja, zajedno proslavile ovaj veliki hrišćanski praznik. Ona je istakla da je Udruženje žena “Dar” u proteklih godinu dana učestvovalo na brojnim manifestacijama, što je i bila prilika za ostvarivanje novih poznanstava i povezivanje žena iz raznih krajeva Srbije.

- U duhu današnjeg dana, poručila bih svim ženama da se okupljaju što češće, da imaju više samopouzdanja, da se druže što više, jer prvo same sebi mogu najviše da pomognu, kao i jedna drugoj. Mi smo ovaj praznik za slavu Udruženja “Dar” odabrali, naravno, uz savet našeg sveštenika Aleksandra Lukića, zato što su to Svete Žene mironosice, žene koje su štitile veru i crkvu i tako bi i sve mi trebale da nastavimo tim putem i da štitimo svoju veru, da budemo zajedno, jer vera je ta koja nas održava u zajednici - poručila je Jelena Marković.

Iguman Manastira Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjanu, protosinđel Luka (Milošević) podsetio je da su se Svete Žene mironosice još u vremenu vaskrsenja Hristovog pokazale kao jedan od stubova crkve, pogotovu u prošlom veku, kada je bilo rušenje crkava i kada su žene svojim telima branile crkvu da bi se ona sačuvala i da bi kroz vekove svedočila pravoslavnu veru i pokazala da smo na pravom putu.

U Pravoslavnoj crkvi, treća nedelja posle Vaskrsa naziva se: Nedelja treća – Mironosica. Prve nedelje u nedelji slave se Svete Žene mironosice i taj dan se smatra kao pravoslavni dan žena. Josif iz Arimateje i Nikodim pomazali su telo Isusa Hrista pre pokopa, a žene mironosice došle su i pomazale Hristovo telo prvog dana posle subote – nedelje. U pravoslavnoj himnografiji veličanje žena mironosica povezano je sa veličanjem Hristovog vaskrsenja. Himnografi ih slave jer su, prevladavši strah, bile prve koje su došle na Časni grob, bile svedoci pojavljivanja anđela i bile prve koje su najavile Hristovo vaskrsenje.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar