UPOZORENJE INSTITUTA „BATUT“: TOPLOTNI TALAS OPASAN PO ZDRAVLJE

18-06-2024

Prema biometeorološkoj prognozi Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, vreme u Srbiji će biti opasno po zdravlje u sredu i četvrtak, 19. i 20. juna. Tokom ovih dana može doći do toplotnog stresa, a Institut je naglasio da će 22. juna u većem delu Srbije vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biti u kategoriji opasne pojave.

Postoji potencijalna opasnost od sunčanice i toplotne iscrpljenosti, te je neophodna nadoknada tečnosti i održavanje termoregulacije unosom dovoljne količine tečnosti, kako pre, tako i tokom izloženosti povišenoj temperaturi, bez obzira na subjektivni osećaj žeđi. Preporučuje se izbegavanje alkohola, previše kafe i šećera.

Takođe, tokom ovih dana, treba uzimati manje, a češće obroke i izbegavati hranu sa visokim sadržajem proteina. Odeća bi trebalo da bude od prirodnih tkanina koje omogućavaju olakšano isparavanje znoja i strujanje vazduha.

U slučaju zaposlenih koji rade na otvorenom, a postanu iracionalni ili konfuzni, ili pak izgube svest tokom rada, obavezno bi trebalo smatrati da su žrtve toplotnog udara, što zahteva urgentnu medicinsku pomoć. Do pružanja medicinske pomoći trebalo bi učiniti sledeće: dislocirati obolelog u hladniji prostor, ukloniti višak odeće, ovlaživati kožu vodom i izložiti kožu jačem vazdušnom strujanju.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar