SVETOZARU CVETKOVIĆU GRAN-PRI ZA GLUMAČKO OSTVARENJE FESTIVALA

20-06-2024

Završeni 9. Bucini Dani

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala “Milosav Buca Mirković” (Gran-pri festivala) “Bucini dani” 2024 pripala je Svetozaru Cvetkoviću za ulogu teče u predstavi Kako sam naučila da vozim. Doajenu srpskog glumišta Svetozaru Cvetkoviću nagradu je uručila predsednica opštine Jelena Paunović.

U obrazloženju stručnog žirija stoji, da je Cvetković slojevito, sa punim emocionalnim pokrićem, minimalističkim, ali efektnim sredstvima igra čoveka devijantne prirode i razdiruće strasti u komplikovanom, zabranjenom i protivprirodnom odnosu. On je tumačenjem ove uloge pokazao punu glumačku zrelost i svu veličinu glumačkog dara“ ocenio je žiri 9. festivala Bucini dani.

Žiri u sastavu Vanja Milačić (glumica), Mina Lazarević (glumica) i Zoran Maksimović (teatrolog i predsednik žirija), odgledao je od 10. do 15.juna 2024.godine pet pozorišnih predstava u takmičarskoj konkurencij i ocenio da ovogodišnja selekcija potvrđuje kvalitet i ozbiljnost festivala.

Nagrada za produkciju „Milan Minja Obradović“ zamišljena kao omaž Župljaninu, producentu i velikom prijatelju pozorišta pripala predstavi Režim ljubavi (Kruševačko pozorište, režija Snežana Trišić).

„Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca dodeljeno je Marti Bogosavljević za ulogu Malecke u predstavi “Kako sam naučila da vozim”.

Marta Bogosavljević je minimalnim sredstvima pokazala širok dijapazon registara i veliko umeće u kreiranju zahtevne i složene uloge.

Nagradu za glumačku bravuru festivala žiri je dodelio Bratislavu Jankoviću “Ko igra Sonju Savić” - Čačansko pozorište u saradnji sa Bitef teatrom, režija Andraš Urban.

Kako je ovogodišnja selekcija bila bogata izuzetnim glumačkim kreacijama, stručni žiri je uz podršku čelnih ljudi festivala odlučio da napravi dva presedana.

Biljana Nikolić i Bojan Veljović su u predstavi Režim ljubavi (Kruševačko pozorište, režija Snežana Trišić) svojim individualnim kreacijama nadgradili dinamičan scenski čin, te žiri prvi put dodeljuje specijalno priznanje Zlatno zrno za partnersku igru.

Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu ravnopravno je dodeljeno Goranu Jevtiću i Urošu Jakovljeviću za predstavu Akademija smeha (Atelje 212, režija Milica Kralj). Nadahnutom, uzbudljivom, dopunjujućom scenskom igrom, kreirajući dva suprotstavljena lika, bili su jedan drugom i kontrapunkt i jednota.

Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu pripalo je Mirjani Karanović za ulogu u duodrami Gidionov čvor. Igrajući jedan kompleksan, težak i tragičan lik, pokazala je raskošan glumački dijapazon i vrhunsku scensku dominaciju, navodi se u obrazloženju žirija 9. festivala Bucini dani.

Uz čuveni mjuzikl, koji je oduševio prisutne, spektakularno je završen ovogodišnji festival “Bucini dani”.

Publika je na nogama i dugim aplauzom pozdravila izvođenje mjuzikla „Violinista na krovu“ Josipa Stejna, u režiji Stefana Sablića i produkciji Jevrejskog kulturnog centra iz Beograda.

Velika festivalska pozornica zatvorena je na najlepši mogući način.
Ukupno komentara 0

Ostavite komentar