GIMNAZIJSKI PARK – NEKADAŠNJE OMILJENO MESTO KRUŠEVAČKIH OMLADINACA

I. Milosavljević 02-07-2024

Pionirski park, Bagdala, Zabavni park Šarengrad, Skejt park – omiljena su mesta Kruševljana prvenstveno onih mlađih. Danas se srednjoškolci i maturanti okupljaju u kafićima i popularnim lokalima, a osamdesetih godina jedan park u Kruševcu bio je njihova omiljena lokacija – Gimnazijski park, koji se nalazio u blizini Doma omladine sadašnjeg Kulturnog centra.

Dragan Blažić, Kruševljanin, pamti pomenuti park, ali i Dom omladine po brojnim i prelepim događajima i za ova dva mesta vežu ga brojne uspomene.

- Najlepši gradski park – Gimnazijski park više ne postoji, a za njega je vezana moja mladost. To je bilo kultno mesto. Način života u to vreme, kada su mladi u pitanju , bio je potpuno drugačiji od ovog danas. Nekada je izlazak u grad zapravo bio zapravo odlazak u park, bilo kod Gimnazije, na fontani ili Bagdali. Kao srednjoškolci posećivali smo i poslastičarnice - Sorac, Pelivan i Nadu - kaže Blažić i dodaje da u to vreme za dobar provod nije bio potreban novac već dobro društvo i gitara.

Tu je bila scena na otvorenom, uvek je bila prisutna i bar po jedna gitara a blizina Doma omladine je takođe bila od značaja jer su se upravo u domu održavali brojni programi. Rade Savić bio je u to vreme umetnički direktor doma a producirao je i režirao bezbroj predstava u kojima smo mi kao srednjoškolci učestvovali. Najpoznatija predstava koju pamtim je „Đačko doba“ u kojoj su glumili i sadašnji glumci Kruševačkog pozorišta Marinko i Gavra- priseća se Blažić.

U letnjim mesecima bilo je svakodnevnih događaja.

- Na otvorenoj sceni, tokom trajanja letnjeg raspusta, skoro svako veče je bilo rok svirki jer se u to vreme uglavnom sluašala a i svirala rok muzika- kaže Blažić koji je i to vreme imao svoj bend i stvarao muziku.

Svi ti koncerti su bili dosta posećeni. Danas imate potpuno drugačiju situaciju- za izlazak u grad trebaju vam kola, novac , dobra garderoba, a nekad je sve to bilo drugačije. To je cena globalizacije i modernizacije- kaže Blažić i dodaje da svi imaju prava da žive kako žele ali da bi zlatna sredina možda bila najbolji izbor.

Blažić se prisetio i sportskih terena preko puta Hale sportova koji takođe danas ne postoje.

Pomenuo bih još jednu lokaciju koju su verovatno stariji Kruševljani zaboravili a mlađe generacije je i ne pamte. To su otvoreni sportski tereni. Taj teren je takođe tokom leta bio otvorena scena rokenrola. Tu su bili besplatni koncerti gde su se mladi Kruševljani okupljali i provodili vreme - kaže Blažić i dodaje da su se tu dešavale i mnoge sportske aktivnosti.

Ja sam trenirao u Rukometnom klubu Obilećevo i na tom terenu sam imao stotinu treninga. Na tom terenu mi je pokojni trener Mijuško saopštio da sam postao član prvog tima i taj osećaj se ne zaboravlja - kaže Blažić i podseća da je na toj lokaciji odigrana i autobol utakmica.

Autobol se igrao osamdesetih godina pored Beograda i Sarajeva i u Kruševcu. Za one koji ne znaju to je jedinstveni sportski spektakl u kojem su poznati automobilisti u „fićama“ „šutirali“ džinovsku fudbalski loptu pokušavajući da je uguraju u gol- prisetio se Blažić ovog kreativnog sportskog događaja i dodao da ima i treću lokaciju u gradu za koju je emotivno vezan a to je nekadašnji restoran Evropa.

Moji roditelji i roditelji moje supruge su upravo u pomenutom restoranu organizovali proslavu našeg venčanja. Evropa je bila jedno kultno mesto grada Kruševca koje je imalo veliku terasu i mnogi su to mesto nazivali „Kruševački ruski car“. Na toj terasi, u hladovini, starija gospoda ispijala je kafu i čitala dnevnu štampu i to je bilo zanimljivo za videti. S druge strane meni je pomenuti lokal bitan zbog proslave venčanja i uvek ću pamtiti taj dan i tu atmosferu - kaže sa osmehom Blažić u nadi da će bar jedna od pomenutih lokacija u bliskoj budućnosti ponovo zaživeti i zasijati u punom sjaju.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar