IZLOŽBA “MODULACIJE” OD ČETVRTKA U UMETNIČKOJ GALERIJI

09-07-2024

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac, u četvrtak, 11. jula od 20 sati, biće svečano otvorena izložba “Modulacije”, autorke Nevenke Stojsavljević.

Izložba “Modulacije” umetnice Nevenke Stojsavljević, prisutne na likovnoj i grafičkoj sceni sa prvom izložbom 1979., predstavlja radove nastajale od početka devedesetih godina 20. veka podvlačeći kroz grafiku, crtež, kombinovanu tehniku, one konstituivne elemente – svetlost, prostor, karakteristične za autorski likovni jezik posebno tokom poslednje tri decenije.

Izbor radova na papiru za izložbu u kruševačkoj Umetničkoj galeriji, objedinjen pod nazivom Modulacije, podvlači promišljenu i suptilnu materijalizaciju ritma kompozicije, gradeći prostore koji teže beskonačnom, ostvaruju sakralnost, čija je naizgled jednostavnost i iskrena nepretencioznost kao odraz vremena, ličnog i opštih okolnosti, podvrgnuta sopstvenom poredku, stvarajući nove sisteme kako unutar površine papira, tako i postavljanjem u prostoru, otvarajući sagledavanja kao muzičke modulacije, ali i modulacije kao načina prenosa i pitanja posmatranja i razumevanja umetničkog dela.

Autorka, Nevenka Stojsavljević, diplomirala je 1977. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Božidara Džmerkovića, a magistrirala 1980. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Boška Karanovića. Od 1979. izlagala je samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Oslo, Tokio, Galicija, Prag ...). Dobitnica je 14 nagrada, među kojima su: Zlatna igla na 2. Međunarodnom bijenalu suve igle – Užice 1995, Zlatna igla na prolećnoj izložbi ULUS-a 1996, Veliki pečat Grafičkog kolektiva 1993. Radila kao profesor u Školi za dizajn i na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Dela su joj zastupljena u brojnim kolekcijama muzeja i galerija.
Ukupno komentara 0

Ostavite komentar