„DANI GLJIVA 2024“ U ĆIĆEVCU OKUPILI VELIKI BROJ IZLAGAČA IZ CELE SRBIJE

Nikola Petrović 09-07-2024

Veliki broj izlagača iz cele Srbije na Trgu mladih u Ćićevcu predstavio je svoje proizvode na drugoj po redu edukativno – turističko – gastronomskoj manifestaciji “Dani gljiva”, koju organizuje Udruženje gljivara “Bukovača”, uz podršku Mikološko – gljivarskog saveza Srbije i pod pokroviteljstvom opštine Ćićevac.

Inicijator i organizator manifestacije Stefan Veljković iz Udruženja gljivara “Bukovača” ističe da je ove godine organizovan i večernji bazar, svoje proizvode predstavilo je 27 izlagača, a zadovoljstvo je izrazio i činjenicom da se odazvao veliki broj izlagača iz cele zemlje i to ne samo ljubitelji gljiva, već i proizvođači raznih drugih proizvoda, domaćih kremova, pića, začina.

- Na Mojsinjskim planinama i u Stalaćkoj klisuri Južne Morave 60 ljudi je iz svih udruženja “lovilo” gljive po šumama za izložbu, ali uprkos velikoj suši pronađene su samo 32 vrste koje smo izložili na ovogodišnjoj izložbi. Nadamo se naredne godine da će nas vreme poslužiti i da će biti više vrsta, u svakom slučaju, izložba je edukativnog karaktera, predstavnici Mikološko – gljivarskog saveza Srbije su tu i svim zainteresovanim posetiocima davaće tačne i proverene informacije o gljivama koje su pronađene na našem terenu - rekao nam je Stefan Veljković.

Prisutne izlagače i posetioce pozdravila je predsednica opštine dr Mirjana Krkić izrazivši zadovoljstvo velikim brojem učesnika i poželevši da “Dani gljive” postanu tradicionalna manifestacija koja će promovisati sve lepote Mojsinjskih planina, Stalaćke klisure i opštine Ćićevac.

- Želim da se zahvalim svima koji su, makar malo, dali doprinos da ova manifestacija izgleda ovako. Nisam ni sumnjala da će sve biti ovako lepo i s obzirom da već imamo neka iskustva i da smo prošle godine prvi put pravili “Dane gljiva” u Ćićevcu, međutim, ova majica koju nosim toliko mi je radosti izazvala i donela i toliko se radujem kad vidim sve ove ljude koji nose ovu lepu majicu sa ovim vedrim bojama da mi, prosto, daje snagu i veru da iduće godine ove “Dane gljiva” organizujemo sa još većim entuzijazmom i da nas bude još više ovde” - poručila je dr Mirjana Krkić.

Izložbu u Ćićevcu pratio je i mini sajam na kome su se predstavili proizvođači gljiva, proizvoda od gljiva i opreme za gljivarenje, od kojih su posetioci mogli da saznaju više o hranljivoj i medicinskoj vrednosti pečuraka. Poslednji dan bio je posvećen predavanju o gljivama, a ovu trodnevnu manifestaciju je pratio i bogat muzički program, koncerti kubanskog Salsa benda i legende narodne muzike Radiše Uroševića. Atrakcija za sve posetioce edukativno – gastronomsko – turističke manifestacije “Dani gljiva” bila je i velika svetleća pečurka od 4,5 metara.
Ukupno komentara 0

Ostavite komentar