POD ROJEM PERSEIDE NA BAGDALI

N.P. 16-07-2024

To je prilika da se ljubitelji astronomije upoznaju sa pojedinostima meteoroskog roja Perseida ili da čuju novosti o parkovima tamnog neba kao i o budućem koji se planira na Jastrepcu, jer to je pravo Astronomsko veče pod mesečinom na Bagdali dogadjaj koji redovno organizuje Astronomsko udruženje "Eureka".

Mesto je tradicionalno za okupljanje ljubitelja astronomije, a to je plato izmedju Kapele i Crkve Svetog Jovana na Bagdali. Astronomsko udruženje "Eureka" organizuje posmatranje i fotografisanje Meseca na zadovoljstvo zainteresovanih Kruševljana koji se uvek okupe u velikom broju. Ovo je prilika i da se svi zainteresovani prijave za učestvovanje na Astronomskom kampu "Jastrebac 2024" koji Astronomsko udruženje "Eureka" uz podršku Kanceliarije za mlade grada Kruševca, Turističke organizacije i Centra za stručno usavršavanje grada Kruševca uz pokroviteljstvo grada organizuje svakog leta. O ovom dogadjaju kao i o budućim planovima razgovaramo sa jednim od osnivača Astronomskog udruženja "Eureka " Zoranom Tomićem

-Veliki broj građana se okupio kako bi posmatrali naš prirodni satelit bez koga iskreno ne bi bilo života na Zemlji. O tim pojedinostima nadamo se da ćemo čuti više od prof. dr Dragana Gajića koga ćemo ugostiti u našem gradu, a koji je o tome pričao na nedavno završenom kampu Letenka. Mi večeras pomoću jednog od teleskopa astronomskog društva i pored posmatranja mogli su i da ga fotografišu. Očekujemo veliki broj posetilaca na kampu koji će se održati od 23 do 25 avgusta na planini Jastrebac gde ćemo pričati i o parkovima tamnog neba. Naredna aktivnost koja nas očekuje jeste posmatranje meteorskog roja Perseidi u avgustu a ove godine ideja je da to organizujemo na obali reke Rasine o čemu već razgovaramo sa nadležnima - zaključio je Tomić.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar