BERBA KUPINE U PUNOM JEKU , PROIZVOĐAČI ŽELE BOLJU OTKUPNU CENU

Nikola Petrović 16-07-2024

Kvalitet kupine ove godine u temnićkom kraju je zadovoljavajuć, očekuje se dobar prinos, ali problem sa kojim se proizvođači srpskog “crnog zlata” susreću već godinama je loša otkupna cena, koja ove godine iznosi za kilogram kupine 120 dinara. Za razliku od prošle godine, koja je bila baš kišovita, ove godine proizvođači taj problem nemaju, jedino zbog temperaturnih oscilacija je kupina nešto duže cvetala.

Ulaganja su velika, otkupna cena i nije baš zadovoljavajuća, ne isplati se na cenu od 120 dinara po kilogramu ni unajmiti radnike, tako da bi proizvođač mogao nešto i da zaradi od svog truda i rada, cena bi trebala biti bar 240 dinara po kilogramu, složni su proizvođači ovog voća koje se, osim za konzumiranje, na inostranom tržištu koristi i kao podloga za pravljenje osnovnih farbi, što je čini izuzetno traženom.

Da bi proizvođač mogao da uloži u obnovu zasada, proširenje, ali i da računa u neku zaradu, trenutna cena, koja je na nivou prošlogodišnje, nije dovoljna. Na zasadima kupine u Temniću očekivani očekivani prinos po hektaru je oko 10 tona, vremenski uslovi idu na ruku proizvođačima koji imaju usitnjene parcele, a suša se neutrališe sistemima za navodnjavanje.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar