ZA BESPLATNE PREVENTIVNE PREGLEDE GRAĐANI POKAZALI VELIKO INTERESOVANJE

Danijela Karajović 16-07-2024

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, održana je drugog dana vikenda u Dijagnostičkom centru i prostoru Opšte bolnice Kruševac.

Ovoj akciji odazvao se izuzetno veliki broj građana, uprkos tropskim temperaturama. Akcija je nastavljena u više od 160 zdravstvenih ustanova širom zemlje, a zdravstvene ustanove bile su otvorene od 8 sati . Ovog vikenda po planu Ministarstva zdravlja rađeni su pregledi kod specijaliste endokrinologije, zatim ultrazvuk štitne žlezde, provera vrednosti krvnog pritiska, zatim EKG, provera jedinica šećera u krvi, kao i kompletna krvna slika. Ovo je četvrta akcija preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja u cilju prevencije i rane dijagnostike bolesti - istakla je direktorka Opšte bolnice u Kruševcu doktorka Vesna Stević Gajić.

U nedelju u Dijagnostičkom centru u Kruševcu pregledano je 433 pacijenata, koji pripadaju Opštoj bolnici i nešto više od 400 Domu zdravlja. Urađeno je 1700 tumor markera, puta tri markera ukupno 5100 tumor markera za proveru rada štitaste žlezde. Po indikaciji specijaliste endokrinologa čak 50 procenata ljudi upućeno je na dalju dijagnostiku, odnosno nakon ultrazvučnog pregleda, koji je urađeno 353 i dato im je uputstvo da odrade hormone i anti tela štitaste žlezde, neki od pacijenata moraju da provere rad hipofize na magnetnoj rezonanci, neki su upućenni kod neurologa, ORL specijaliste i drugih specijalista, dodala je doktorka Gajić. Akcija preventivnih pregleda nastaviće se po nalogu i najavi Ministarstva zdravlja, a na ove preglede mogu doći i građani koji nemaju overenu ili uopšte nemaju zdravstvenu knjižicu, čime se ispunjava obećanje građanima, da će pratiti njihove najvažnije potrebe, uprkos sezoni godišnjih odmora. Inače, prema dostupnim podacima Ministarstva zdravlja u prvoj akciji besplatnih preventivnih pregleda koja je organizovana 19. maja u Srbiji je pregledano oko 23 hiljade građana, a kod 1800 njih uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje. Drugi ciklus preventivnih pregleda održan je samo nedelju dana kasnije, odnosno 26. maja i tada je predledano više od 31 hiljade građana, od kojih je čak 2.400 pregledanih upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje. Koliko je prevencija važna u drugom ciklusu preventivnih pregleda akcenat je bio na fizijatrijskim pregledima dece, kao i na pulmološklim pregledima, a među građanima koji su odradili ove preglede dijagnostikovano je čak 6 tumora pluća. Akcenat države i resorno Ministarstva stavljen je na prevenciju oboljenja i dostupnost lečenja za sve pođedako, što upravo daokazuju podaci da su pronađena i teška oboljenja kod građana koji nisu imali ili bar nisu osetili nikakve simtome ili tegobe. U okviru preventivnih pregleda skoro uvek se rade i laboratorijske analize, a lekari ističu da je to osnov u lečenju i dijagnostici, jer na osnovu krvne slike i drugih referentnih vrednosti lanoratorijskih analiza može da se sagleda prisustnost nekog oboljenja, posebno sistemskog, a upućivanje na dalje lečenje od presudnog je značaja za dalje zdravstveno stanje pacijenta - zaključila je doktorka Stević Gajić.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar