“DAN DRAGIĆA JOKSIMOVIĆA” 18. JULA U PORTI HRAMA PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG U BAČINI

Nikola Petrović 16-07-2024

U četvrtak, 18. jula 2024. godine, u porti hrama Preobraženja Gospodnjeg u Bačini, Opštinska biblioteka Varvarin i Mesna zajednica Bačina po 23. put organizuju “Dan Dragića M. Joksimovića”, manifestaciju posvećenu istoriji i kulturi temnićkog kraja.

Okrugli sto o najnovijim saznanjima i aktuelnim projektima u istraživanju prošlosti varvarinskog kraja, zakazan je za 19:30, sa temom “Srpska državna ideja – od obnove moderne državnosti do njene propasti (1804 – 1918), a učestvovaće istoričarka dr Suzana Rajić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i lokalni istoričari i istoričari iz Kruševca, Paraćina i Ražnja.

Manifestacija se tradicionalno organizuje na dan kada je rođen Dragić Joksimović (18.07.1893.), poznati srpski advokat i političar i čovek koji je dosta doprineo razvoju kulture u Bačini osnivanjem biblioteke u ovom selu u prvim decenijama 20. veka, dok je 1932. pokrenuo i “Temnićki zbornik”.

Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a po završetku Gimnazije u Kruševcu i Beogradu, upisao je Pravni fakultet 1912. u Beogradu, koji je završio po okončanju rata. Još kao student je bio član Samostalne radikalne stranke, a od osnivanja – Demokratske stranke. Bio je predsednik Studentskog demokratskog kluba, saradnik časopisa “Budućnost” i urednik omladinskog lista “Sloboda”.

Od 1927. do 1928. bio je na mestu šefa kabineta Ministarstva trgovine i industrije, a potom kmet pravnik Beogradske opštine. Nakon toga otišao je u advokaturu, kojom će se uspešno baviti do kraja života i postati jedan od najboljih srpskih advokata svih vremena.

Joksimović je više puta biran za Narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar