OTPOČELA 48. PO REDU MANIFESTACIJA “BELOVODSKA ROZETA”

I.M. 17-07-2024

Vajarskom I mozaičarskom kolonijom u Beloj void otpočela je ovogodišnja, 48. po redu manifestacija “Belovodska rozeta” u okviru koje će u subotu 20. jula Selimuru Raduloviću biti uručena nagrada – cvet u kamenu.

Program ovogodišnje rozete otpočeo je 15. jula kada su i počele sa radom 28. vajarska I 13. mazaičarska kolonija. Prema rečima Violete Kaplarević direktorke Kulturnog centra Kruševac dela sa kolonija biće prikazana u Muzeju klesarstva i vajarstva upravo u Beloj Vodi.

Cilj ove manifestacije je zapravo da se predstavi umetničko stvaralaštvo I tradicija u radu sa kamenom. Bližimo se pedeetogodišnjici I velikom jubileju manifestacije te ću s toga podsetiti da je prvu kamenu rozetu u Beloj Vodi primila pesnikinja Desanka Maksimović, kaže Kaplarević.

Ovogodišnji dobitnik priznanja Cvet u kamenu je pesnik Selimir Radulović a nagradu će mu na centralnom događaju, 20. Jula uručiti gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

I ove godine bogat program a već u petak nas očekuju nastupi Kulturno umetničkih društava. U subotu je centralni deo u okviru koga će u osnovnoj pkoli u Beloj Vodi biti organizovana književno umetnička škola za mlade talente I susret sa dobitnikom rozete, istakla je Kaplarević I dodala da će u revijalnom delu programa nastupiti estradni umetnik Rade Jorović u pratnji orkestra kao I Vlada Baralić umetnik na fruli.

Ana Miljković, student Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu prvi put je uzela učešće na ovakvoj manifestaciji.

Prvi put sam na ovakvoj koloniji I zadovoljna sam. Svi su divni I sam material – belovodski kamen je nešto novo za mene, istakla je mlada umetnica.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar