DANI ISTORIJE I KULTURE TEMNIĆA I LEVČA 20. I 21.JULA U GORNJEM I DONJEM KRČINU I KARANOVCU

Nikola Petrović 18-07-2024

Manifestacija koja po svom karakteru i bogatom programu nadmašuje mnoge skupove sličnog karaktera u Srbiji, ali i regionu, Dani kulture i istorije Temnića i Levča, dešavanje posvećeno negovanju i očuvanju tradicije i kulture dva šumadijska regiona, Temnića i Levča, ove godine biće održana po četvrti put, u subotu i nedelju 20. i 21. jula, u Gornjem Krčinu, Donjem Krčinu i Karanovcu.

Organizator ove kulturno – istorijsko – obrazovne manifestacije je KPSD “Budućnost”, a svečano otvaranje zakazano je za subotu, 20. jul, sa početkom od 10 časova, u porti crkve Preobraženja Gospodnjeg u Gornjem Krčinu gde će biti održano Saborovanje istoričara “Temnić i Levač kroz vekove” i Etno sabor, uz rekonstrukciju narodne nošnje, dok će u Osnovnoj školi “Heroj Mirko Tomić” u Donjem Krčinu biti održan istorijski panel na temu – Putevi srpske diplomatije. U okviru Etno sabora nastupiće etno – muzikolog Sanja Ivanović, posetioci će moći da se upoznaju i sa tradicionalnom kuhinjom starog Levča, ali i narodnom nošnjom iz ovog kraja.

Priznanje pod nazivom “Putovođa kulture Levča i Temnića” osobi koja je u prethodnom periodu doprinela promociji ovog kraja biće uručeno ove godine muzičkom umetniku i kompozitoru Saši Vasiću, poreklom iz Bačine, dok će nagrada za književno stvaralaštvo “Temnićki natpis” biti uručena književnici i pesnikinji Violeti Aleksić iz Rekovca.

Manifestacija koja neguje kulturu i tradiciju ovog dela Šumadije od prošle godine je postala i dvodnevna, pa će tako u nedelju, 21. jula, u porti crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Karanovcu, biti otvorena izložba karikatura poznatog karikaturiste Gorana Ćeličanina, nastupiće i KUD “Vuk Karadžić” iz Orašja, a zatim sledi i književno veče zavičajnih pesnika i na kraju predstava u izvođenju Trsteničkog pozorišta.

Tokom programa biće uručene i nagrade učenicima osnovnih škola za najbolji literarni i likovni rad, a tokom književne večeri u Karanovcu autorima najboljih radova biće podeljene nagrade i diplome.

Naravno, Dani kulture i istorije Temnića i Levča su i sajamskog karaktera, tako da će posetioci moći da kupe i proizvode sa 100% poreklom iz ovog kraja, obeležene nalepnicama “100% iz Levča” i “100% iz Temnića”.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar