U PLANU REKONSTRUKCIJA LAZAREVOG GRADA

I.M. 19-07-2024

Evropska unija je preko programa EU PRO PLUS, obezbedila preko 9 miliona evra, za realizaciju 18 projekata u 30 lokalnih samouprava. Među njima je grad Kruševac, a projekat „Rekonstrukcija srednjevekovnog grada u Kruševcu“, realizovaće Agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Gradskom upravom i Udruženjem građana „Evrokontakt“.

Prvi korak projekta usmeren je na izradu projektno-tehničke dokumentacije koja podrazumeva na prvom mestu obnovu ostataka Donžon kule, istakao je Nikola Pantelić director Narodnog muzeja Kruševac I dodao da će obim rekonstrukcije odrediti Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Ideja je bila da krenemo od Donžon kule kao najbolje očuvanog dela kompleksa. Takođe, sa koje god strane da ulazite u centar grada ono na šta prvo nailazite jeste kula tako da je ideja da se odatle krene. Tu će ključnu ulogu imate Republički zavod za zaštitu spomenika kulture jer je ceo Arheološki park Lazarev grad spomenik culture od izuzetnog značaja I pod zaštitom je zavoda. Među prvim koracima su zaštitna arheološka istraživanja oko same kule I na osnovu njih izradiće se projektno- tehnička dokumentacija, istakao je Pantelić I dodao da će nakon toga moći da se krene sa rekonstrukcijom.

Podsećanja radi ministar kulture Nikola Selaković nedavno je posetio Kruševac I obišao Narodni muzej, crkvu Lazaricu I Donžon kulu I tom prilikom istakao da je namera ministarstva na čijem je čelu da u prestojećem periodu Vladi Republike Srbije predloži da projekat obnove Lazarevog grada proglasi projektom od nacionalnog značaja.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar