Nutricionista Biljana Živković iz Doma zdravlja Kruševac savetuje da tokom leta imamo više laganijih obroka i povećamo unos tečnosti, pre svega obične vode i nezaslađenih prirodnih sokova. Tokom letnjih dana, posebno u vreme tropskih temperatura neophodno je da proverimo rok upotrebe svih namirnica, posebno onih lako kvarljivih, pre svega svežeg mesa, ribe, jaja i mlečnih proizvoda.
-Trebalo bi da imamo više manjih obroka, a to bi prema rečima nutricioniste trebalo da budu lagane čorbice, dosta sveže salate i sezonskog voća i povrća, što je idealno za tople dane. Kada je tečnost u pitanju, znojenjem gubimo elektrolite i tečnost, te količine vode koje unesemo u organizam treba da budu veće od prosečnih. Ukoliko pijemo soskove, preporuka je da to budu voćni, ceđeni sokovi sa prirodnim šećerom, bez dodatka bilo kakvih zaslađivača. Gazirana pića, bez obzira na rashlađenost, neće utoliti žeđ, naprotiv, povećaće potrebu za vodom, koja je u ovim danima nezamenljiva. Lubenice i dinje su idealni osveživač, a sadrže i vitamine. Ljudi koji pate od dijabetesa trebalo bi da budu obazrivi pri konzumiranju ovog voća, jer je poznato da lubenica sadtržai 80 procenata vode i 20 odsto šećera, pa se njima savetuje konzumiranje manjih količina. Ono što tokom leta trebamo izbegavati jesu suhomesnati proizvodi, peciva, gazirani sokovi, majonez i sendviči, a naročito ako krećemo na put, jer su to lako kvarljive namirnice, a kada se pokvare mogu iztazvati neprijatna i veoma opasna oboljenja, pa čak i trovanja. Inače, nutricionisti savetuju da se pri kupovini sladoleda, mlečnih proizvoda i jaja obavezno proveri rok upotrebe. Ukoliko je rok istekao ili je pri kraju upotrebe bolje je proizvod baciti, nego napraviti veću i nemerljivu štetu- savetuje nutricionista Živković.
Ostavite komentar