23. DAN DRAGIĆA M. JOKSIMOVIĆA

Nikola Petrović 23-07-2024

“Dan Dragića M. Joksimovića”, manifestacija posvećena poznatom srpskom advokatu i političaru Dragiću M. Joksimoviću, čoveku koji je pre tačno 105 godina osnovao prvu biblioteku u ovom delu Srbije, “Temnićku čitaonicu” u svojoj rodnoj Bačini, održana je po 23. put u organizaciji Opštinske biblioteke Varvarin – odeljenja u Bačini i uz podršku Opštine Varvarin, ove godine u porti hrama Preobraženja Gospodnjeg, u vidu okruglog stola gde su izneta nova saznanja i otkrića o istoriji ovog kraja u proteklih godinu dana.

U programu su učestvovali mladi folkloraši Kulturno – umetničkog društva “Dejan Miletić”, učešće na okruglom stolu uzeli su istoričari i istraživači prošlosti Bojan Tomić iz Varvarina, Ivan Jovanović iz Orašja i Đorđe Petković iz Paraćina, a manifestaciji je prisustvovala i pomoćnica predsednice opštine Marija Brajović. Gost večeri bila je istoričarka prof. dr Suzana Rajić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a tema ovogodišnje manifestacije bile ja “Srpska državna ideja – od obnove moderne državnosti do njene propasti (1804 – 1918)”.

Odluka o promeni ambijenta, ali i vremena održavanja manifestacije, pokazala se ispravnom, pa je ove godine “Dan Dragića M. Joksimovića” pratilo mnogo više ljudi nego ranijih godina. Istoričar Bojan Tomić je na okruglom stolu, pred oko 100 posetilaca, predstavio svoj rad koji se tiče samog naselja Bačina i njegovog kontinuiteta postojanja i naseljenosti u uopšte istorije same Bačine.

-Velika je čast da će ovogodišnju manifestaciju upotpuniti i prof. dr Suzana Rajić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, čija knjiga biti predstavljena na ovogodišnjoj manifestaciji. Osim samog istorijskog dela i predstavljanja Temnića, ove godine novina je i kulturno – umetnički program. Naravno, ove godine je i lokacija održavanja manifestacije promenjene, najverovatnije zbog toga što se ovaj prostor pokazao prilikom prošlogodišnje promocije knjige, koja je ovde organizovana, tako da je sam ambijent jako lep i okuplja veliki broj zainteresovanih ljubitelja istorije i kulture - rekao nam je Bojan Tomić.

Prof. dr Suzana Rajić, pre svog izlaganja, poručila je da se u Bačini ne oseća kao gost, već kao deo ove sredine, iz razloga što je ovde odrastala, lepa sećanja je vežu na ovaj kraj i zato što je i njena majka iz ovog lepog sela, iz porodice Stojanović.

-Deda Živojin, koji nažalost više nije sa nama, ali od koga sam ja mnogo toga naučila, bila sam jedno do petoro unučadi koje je znalo da sluša, a deca neće da slušaju, ja sam umela da ga slušam i to je savet mlađim generacijama, ko ume da sluša može brže da napreduje, može da prevaziđe teškoće na koje nailazi, a kojih ima u svakom životu i između ostalog može da razume, ne da vrednuje, da osuđuje, nego da razume - istakla je prof. dr Suzana Rajić, a zatim prisutnima govorila na temu moderne srpske državnosti.

Manifestacija “Dan Dragića M. Joksimovića” potrajala je do duboko u noć, nakon zvaničnog dela manifestacije istoričari su odgovarali na pitanja publike, a posetioci su mogli saznati mnogo toga vezanog za samu srpsku istoriju, ali i za istoriju temnićkog kraja.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar