MALIŠANI IZ VRTIĆA „GOLUB MIRA“ AKTIVNO PODRŽALI EVROPSKU NEDELJU MOBILNOSTI

J.M. 17-09-2024

Na sportskom igralištu u naselju Ujedinjene nacije u Kruševcu, uz zvuke dečijih pesama, polaznici predškolske i pripremne grupe iz vrtića „Golub mira“ dali su svoj doprinos obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti. U veselom okruženju, deca su vozila bicikle i trotinete, pokazujući svoje veštine uz pomoć vaspitačica i roditelja.

- Deca i vaspitači su osmislili dva poligona sa različitim rekvizitima, gde će prelaziti različite prepreke i razvijati krupnu motoriku, spretnost, okretnost, orijentaciju u prostoru. Cilj ove aktivnosti je da se deci i roditeljima ukaže na to da su alternativna sredstva ono što bi trebalo češće koristiti i da u vrtić možemo doći ne samo automobilom, nego i biciklom i trotinetom, jer na taj način održavamo našu okolinu zdravom - kazala je Maja Milosavljević, glavni vaspitač vrtića „Golub mira“.

A mališani su se rado priključili ovoj edukaciji odraslih.

- U vrtić dolazimo biciklama, zato što je danas dan mobilnosti, da učimo odrasle kako se voze bicikle i trotineti, jer na taj način čuvamo okolinu, jer bicikle nemaju dim i ništa, a automobili imaju - pojašnjava Emilija Mitić.

Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija u organizaciji Grada Kruševca, trajaće do 22. septembra i uključivaće brojne programe namenjene svim generacijama.

- Cilj obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti jeste da ukažemo na alternativna sredstva prevoza kao što su bicikle, trotineti, odnosno vozila koja ne koriste fosilna goriva, a samim tim i ne ugrožavaju životnu sredinu, ekološki su čistija, čistiji je vazduh, manja je buka, a hoćemo da ovakvim aktivnostima od malih nogu pokažemo deci da mogu da se kreću i bez korišćenja automobila - dodala je Ana Prvanov, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju.

Poseban akcenat tokom Evropske nedebiće na Svetskom danu bez automobila, koji će se obeležiti organizovanom vožnjom bicikala i trotineta. Ove godine, cilj manifestacije je da kroz sportske i rekreativne aktivnosti podstakne građane na brigu o zdravlju, štednju energije i očuvanje životne sredine.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar