Danas je gotovo nezamislivo da privatne i poslovne proslave prođu bez angažovanja profesionalaca koji će spremiti slane i/ili slatke đakonije i doneti ih na željenu adresu, čemu je dosta doprineo i ubrzani životni tempo. Prve firme keteringa u našoj zemlji, prema istraživanjima, nastale su pre nešto više od 20 godina, a ova delatnost je poslednjih godina sve zastupljenija. Za one koji se bave ovim poslom, pripremanje hrane je zadovoljstvo, ali i umetnost.
Nakon skoro pet godina rada kod poslodavca, tridesetdevetogodišnja Marijana Dunjić iz Aleksandrovca je pre sedam godina odlučila da otvori svoju firmu za ketering, odnosno radnju za izradu poslastica - domaćih torti i kolača i koktel peciva. I tada počinje njena preduzetnička priča. Kako kaže, važno joj je bilo da usklađuje radno vreme sa privatnim obavezama, a da pri tom radi posao koji voli.
- U ovom poslu sam nepunih 12 godina. Prvo kao zaposlena kod poslodavca, a kasnije kao preduzetnik. Na ovaj korak sam se odlučila tako što sam želela da pokrenem sopstveni posao, gde ću sama sebi biti gazda i usklađivati radno vreme sa porodičnim obavezama. Verovala sam u sebe da imam talenat i sposobnost za ovu vrstu posla kao i želju za stalnim napredovanjem i usavršavanjem istog. Najveći izazov na početku mog poslovanja je bio usklađivanje posla sa zahtevima klijenata tj. poštovanje rokova isporuke, a samim povećanjem obima posla i održavanje kvaliteta proizvoda. Trenutni izazovi su praćenje novih trendova u poslastičarstvu i pekarstvu koji se brzo menjaju u smislu izrade i tehnika dekorisanja proizvoda.
Iako radi sama, naša sagovornica kaže da uspeva sve da postigne, ali da joj podrška porodice puno znači i daje „vetar u leđa“. Sa druge strane, zadovoljna je poslovanjem.
- Moja najveća podrška je moja porodica koja je uz mene od samog početka poslovanja. Trenutno kako stoji situacija sam zadovoljna poslovanjem. Ovo je odgovoran posao koji zahteva mnogo posvećenosti i mnogo provedenog vremena na poslu.
Praćenje trendova u ovoj oblasti i ulaganje u opremu je važno kako bi sve funkcionisalo kako treba, a proces rada bio olakšan.
- Lokal je od početka opremljen, mada sam dodavala u smislu staklara novih, za slatke stolove razne držače i druge sitne alate za torte i kolače. Mikseri su profesionalni, pećnice i frižider. Po hasapu odrađeni.
Zlatne ruke Marijane Dunjić već godinama izrađuju ukusne slatko-slane đakonije za sve prilike, što potvrđuje i sve veći broj zadovoljnih mušterija ne samo iz Aleksandrovca već i okoline.
- U ponudi su torte, kolači, ketering. Kanapei, kiflice, pite, pice, slani rolati. Najviše ide slatki program, torte svadbene, rođendanske. Radim najviše u Aleksandrovcu, mada vozim i u Trstenik i Brus. Imam nameru za proširenje posla.
Kada je u prilici, posećuje sajmove poslastičarstva i pekarstva u zemlji i inostranstvu, a sve u cilju unapređenja poslovanja i praćenja trendova u ovoj oblasti. Ona je ovom prilikom izjavila da su joj dalji planovi - proširenje proizvodnje i uvođenje novih proizvoda. Budućim preduzetnicama je poručila:
- Svaka žena koja ima sopstvenu ideju i viziju treba da se oproba u preduzetništvu, bez obzira na težinu posla i potencijalne probleme u poslovanju. Preduzetništvo ima i lepih strana npr. usklađivanje radnog vremena sa ličnim obavezama, širenje poznanstava, saradnja sa drugim preduzetnicima i slično.
Ovaj tekst, deo je projekta koji „Pobeda“ realizuje u saradnji sa opštinom Aleksandrovac, a u okviru projekta kojim se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Aleksandrovac.
Ostavite komentar