OBELEŽEN DAN BEZ AUTOMOBILA

I.M. 20-09-2024

Pomoćnici gradonačelnika grada Kruševca, njih četvoro, priključili su se obeležavanju „Dana bez automobila“ tako što su na posao došli – pešice, javnim prevozom ili električnom biciklom.

Dalibor Andonov pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu na posao je došao javnim prevozom I podsetio da je grad u prethodnim godinama dosta toga uradio kada je infrastruktura u pitanju.

Postavljene su gotovo na svim autobuskim stajalištima nastrešnice sa klupicama a tu se nalaze i mape sa redom vožnje što u mnogo čemu olakšava onim Kruševljanima koji koriste javni prevoz, rekao je Andonov.

Ana Prvanov, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku došla je na posao pešice i podsetila da obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti ima za cilj podizanje svesti o stanju životne sredine i zagađenju vazduha na naše zdravlje.

Pre par godina rekonstruisan je gradski trg, proširena pešačka staza u samom centru grada a tu je i veliki broj biciklističkih staza ,kazala je Prvanov i dodala da se grad trudi da omogući nesmetano kretanje pešaka i biciklista.

Na posao pešice stigla je i Snežana Aleksić,pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti i istakla da se predstavnici lokalne samouprave uvek rado odazivaju i učestvuju u ovakvim akcijama.

Veoma značajno u ovoj nedelji jeste da treba istaći da je izgrađeno dosta trotoara,pešačkih staza,parkinga za bicikle na više lokacija. Parkovi i trgovi su rekonstruisani i mnogo je teretana na otvorenom,rekla je Aleksić i dodala da svake godine učešće u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti uzimaju i mališani Predškolske ustanove „Nata Veljković“.

Nevena Plavšić,pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport na posao je stigla ekološkim vozilom – električnom biciklom te istakla na taj način kombinuje fizičku aktivnost i ujedno čuva životnu sredinu.

Preporuka za sve je da idu pešaka kada god su u mogućnosti , istakla je Plavšić i pozvala Kruševčljane da uzmu učešće u vožnji biciklama kroz grad koja će se održati od 17.30h te da se u subotu 21. septembra obeležava i Dan pešačenja.

Dan bez automobila promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim deonicama, tj. pokušaj da se smanji korišćenje automobila na gradskim deonicama i time doprinese razvoju ekoloških uslova života.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar