Plan setve pšenice za područje Rasinskog okruga je oko 12000 haBerba kukuruza je ove godine počela ranije još u prvoj dekadi septembra tako da se ovih dana privodi kraju.Toplo i suvo vreme u septembru je omogućilo da se berba kukuruza intenzivira i obere na vreme Glavni predusev pšenici je kukuruz tako da će setva početi na vreme. Optimalni rok za setvu je do kraja oktobra Rok setve je veoma bitan faktor za dobro ukorenjavanje i pripremu za zimu, a time i za normalan rast i razvoj biljaka.Proizvođači treba da ispoštuju sve agrotehničke mere a to su : obrada i priprema zemljišta, setva, đubrenje i zaštita od bolesti, korova i štetočina.
Osnovna obrada treba da se izvede na dubinu od 25 cm.Posle toga sledi predstvena priprema setvospremačima kako bi se dobila sitnomtvičasta struktura zemljišta.Prilikom osnovne obrade zemljišta treba uneti i osnovna đubriva NPK 3 x 16.Količina ovih đubriva zavisi od analize zemljišta i planiranog prinosa.Ova đubriva se unose na dubinu od 25 cm tako da će ova hraniva biti na dubini gde se razvija najveća masa korena.Za ishranu pšenice treba uneti 120-160 kg/ha azota, 60-100 kg/ha fosfora i 80-100 kg/ha kalijuma.Ovim količinama se osigurava dobar prinos pšenice.Celokupnu količinu fosfora, kalijuma, i obavezno 1/3 planirane količine azota uneti pred osnovnu obradu.Ostatak azota treba upotrebiti za prihranjivanje u fazi bokorenja.Ukoliko ne postoje uslovi za duboku obradu zemljišta može se primeniti i redukovana obrada na 15 cm traktorskim frezama ili tanjiračama.
Naša preporuka je da se seje samo deklarisano seme.Ovo seme je proizvedeno pod kontolisanim uslovima, bez prisustva je bolesti , korova i štetočina, i tehnologija zaštite semena je visoka.Setvom deklarisanog semena utiče se na povećanje prinosa, na stabilnost , kvalitet i profitabilnost proizvodnje.Nažalost poljoprivredni proizvođači ne koriste dovoljno deklarisano seme kako bi uštedeli novac ali time povećavaju rizik proizvodnje od bolesti i štetočina a time dolazi i do smanjenja prinosa.Dobro i kvalitetno seme je osnov sigurne proizvodnje u pogledu i kvantiteta i kvaliteta.
Izboru sorti treba posvetiti veliku pažnju.Na tržištu ima puno semenskih kuća.Prednost treba dati domaćim sortama koje su selekcionisane za naše agroekološke uslove proivodnje.U setvenoj stukturi treba da se nađu sorte poboljšivači i hlebne sorte kako bi na gazdinstu bilo semena za ljudsku upotrebu i za ishranu stoke.Poštovati normu setve, ako se setva obavlja u novembru setvenu normu povećati za 10 %.Primenom svih navedenih agrotehničkih mera mogu se ostvariti prinosi od 5-7 t/ha, što je za naše agroekološke uslove dobro.Više ulaganja u ovu proizvodnju dovešće do viših prinosa i ostvarivanja veće dobiti.
Radojka Nikolić, savetodavac za ratarstvo
PSSS Kruševac
Ostavite komentar