Šargarepa, jedno od povrća koje se svakodnevno koristi u domaćinstvu, potiče sa tla centralne Azije, ali se proširila i na Evropu i Ameriku. Bogata je materijama koje su blagotvorne za zdravlje. Šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju. Takođe sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K; i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Predstavlja izvor ugljenih hidrata i vlakana. Osim što je veoma ukusna namirnica, šargarepa poseduje i mnoga lekovita svojstva za organizam, tako da je valja uključiti u svakodnevnu ishranu. Šargarepa je idealna za: povećanje apetita, anemiju, depresiju, bolove u stomaku, zdravlje nervnog sistema, zdravlje arterija , smanjuje visok holesterol, usporava starenje, poboljšava vid i zdravlje očiju, održava lepotu kože.
Smrznuta šargarepa
Najlakši način za dugotrajno očuvanje polukuvane šargarepe. Korenasto povrće dovoljno je oprati i oljuštiti, narezati na kolutiće, kockice, trakice ili staviti na krupno rende - i ostaviti zamrznuto u plastičnim vrećicama ili posudama.
Sušene šargarepe
Sušena šargarepa je ukusan i zdrav proizvod. Priprema za sušenje se može sprovesti na dva načina:
Slamke - Za ovu metodu odabiraju se najsjajniji koreni. Da bi se šargarepa pravilno osušila, korenje se opere i kuva 10-15 minuta. Zatim oljušti i iseče na trake – slamke (ne više od 5-7 mm debljine). Suše se u jednom sloju na +75°C.
Grubo narendano - Opranu šargarepu kuvati 5 minuta, oljuštiti, narendati na krupno rende, osušiti u sobnim uslovima. Tako osušenu rasporediti u jedan sloj pa sušiti na temperaturi od + 75ºS. U zavisnosti od trajanja sušenja, šargarepa se može ili sušiti ili malo nedovoljno osušiti. Ovako pripremljena šargarepa upotrebljava se kao dodatak jelima ali i kao gotova poslastica.
Mogućnosti prerade šargarepe je puno, ali evo još par proverenih načina.
Pasterizovana šargarepa - Najpre pripremiti preliv od vode i soli ( na 1l vode dodati 30 g soli) koji je potrebno prokuvati. Šargarepu je potrebno najpre oprati, oljuštiti i iseći na kriške debljine 1 cm. Njima puniti sterilisane tegle. Tegle naliti vrućim prelivom, pa ih podvrgnuti pasterizaciji.
Sok - Naravno, kao i svaki sok, sveže pripremljeni sok od šargarepe biće i zdraviji i ukusniji od konzerviranog. Međutim konzervirani sok je pogodan za duže čuvanje. Potrebno je pripremiti na 1kg šargarepe 1l vode i par kašika šećera. Šargarepu oprati, oljuštiti i naseći na sitnije komade, kuvati u manjoj količini vode (3-4 dl) dok ne pmekšaju. Ohladiti i ispasirati. Ispasiranim šargarepama dodati sirup pripremljen od 600 ml vode i odmereni šećer. Sjedinite vrući sirup i masu od šargarepe, prokuvati 5 minuta, sipati u sterilisane tegle. Tegle preokrenuti na poklopce i umotati kako bi se postepeno hladile. Postoji mogućnost da se ovako dobijenom soku od šargarepe doda i sok od jabuke ili pak bundeve ili citrusa kako bi se dobio sok dobrog ukusa.
Džem od šargarepe - Takozvano "Narandžasto čudo" lepe narandžaste boje priprema se na potpuno isti način kao džem od voća ili bobica. Odnos šargarepe i šećera za pripremu ovog džema je 1:1 uz dodatak limunske kiseline po ukusu. Opranu, oljuštenu i nasečenu šargarepu prekriti šećerom i ostaviti jedan dan kako bi pustila sopstveni sok. Dodati sasvim malo vode i kuvati dok ne omekša. Posle dodatka limunske kiseline kuvati još par minuta. Vruć džem nasuti u vruće, sterilisane tegle. Tegle preokrenuti na poklopce i umotati kako bi se postepeno hladile. I u pripremi džema moguće je poigrati se ukusima, pa tako se mogu dodati kora od narandže ili limuna, matičnjak, cimet, menta, vanila.
Slađana Cvetković, spec.struk.inž
savetodavac za prehrambenu tehnologiju
Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kruševac
Ostavite komentar