Povećan nivo triglicerida u krvi donosi brojne zdravstvene rizike. Pre svega utiče na pojavu kardio- vaskuarnih oboljenja i pojavu dijabetesa tipa 2, a duži period većih vrednosti triglicerda dovodi do ateroskleroze i mnogih drugih bolesti. Stručnjaci savetuju kako pacijent sam sebi može pomoći, a redovnom kontrolom proveravaju se i rezultati primene zdravih navika.
Kako povećan unos kalorija utiče na krvotok i kakve su posledice povećanog broja kalorija? One stvaraju mast koja cirkluše kroz krv i stvara trigliceride. Trigliceride koji su vrsta masti telo koristi kao energiju, ali kada ih ima previše, mogu da povećaju rizik od srčanih bolesti, masne jetre i dijabetesa tipa 2. Zbog toga je važno da svaki obrok osim ukusa, mirisa, nutritivne vrednosti sagledamo i po broju kalorija, jer svaki put kada unesemo više kalorija nego što potrošimo, telo taj višak pretvara u trigliceride i skladišti ih u masnim ćelijama. Oni su poput baterije i puni energije, odnosno korisni su kada su u ravnoteži, ali opasni kada ih ima previše. Njihov broj utvrđuje se laboratorijskom analizom, a inače, povišen nivo triglicerida često prolazi potpuno neprimećeno, jer ne izaziva simptome, ali može da ošteti krvne sudove i poveća rizik od ateroskleroze. Zato je važno znati koje namirnice direktno utiču na nivo triglicerida u krvi i povećava njihov nivo. Najčešće povišene trigliceride imaju osobe koje konzumiraju previše slatkiša, gaziranih pića i belog brašna, jer su ovo proizvodi koji najbrže podižu nivo triglicerida. Međutim zasićene i takozvane trans masti, zatim brza hrana, industrijski pekarski proizvodi i margarin pogoršavaju situaciju. U našoj sredini alkohol je često u upotrebi i suprotno mišljenjima čak i male količine alkohola mogu značajno da povećaju nivo triglicerida u krvi, posebno kod osoba koje za to imaju predispoziciju, ato su osobe s metaboličkim sindromom, dijabetesom, genetskim poremećajima metabolizma lipida, oboljenjima jetre ili bubrega. Iz ovih namirnica preti opasnost, a ono što pomaže jeste hrana bogata vlaknima i to su integralne žitarice, povrće i mahunarke, jer usporavaju apsorpciju masti. U zdrave masti spadaju maslinovo ulje, avokado i riba bogata omega-3 masnim kiselinama, jer pomažu u održavanju ravnoteže lipidnog statusa. Poželjno je konzumirati orašaste plodove, a nuticionisti kažu da orasi, badem i lešnik mogu da smanje trigliceride za čak 10 do 20 odsto ako je njihova upotreba tri puta nedeljno u gramaži koja staje u šaku. Osim ishrane, nivo triglicerida u krvi može se smanjiti i vežbanjem. Fizička aktivnost pomaže telu da koristi trigliceride kao gorivo, umesto da ih skladišti. Studije pokazuju da 30 minuta brzog hoda pet puta nedeljno može da umanji vrednost triglicerida za 30 procenata. Čak i jednostavne promene, poput korišćenja stepenica umesto lifta, mogu da imaju značajan efekat. Mnogim pacijentima koji su imali povišen nivo triglicerida u krvi preporučeno je da ishrani dodaju određene suplemenete, poput Omega 3 masnih kiselina, odnosno da koriste i riblje ulje. Takođe, vitamin B3 može da pomogne, ali ga treba koristiti pod nadzorm lekara. Beli luk takođe pomaže i ima anti upalno dejstvo, a ko ne može da ovu biljku konzumira u sirovom ili kuvanom obliku može uzeti i kapi ili ekstakt belog luka, jer se pokazao kao veliki potencijal u poboljšanju lipidnog statusa.
Budući da povišeni trigliceridi ne izazivaju simptome, jedini način da ih kontrolišete jeste redovna analiza krvi. Na kraju stručnjaci savetuju holistički pristup, koji kombinuje ishranu, vežbanje i suplemaentaciju, a ove zdrave navike mogu da pomognu u održavanju triglicerida pod kontrolom, čime se štiti srce, ali i čitav organizam.
Ostavite komentar