PRIPREMA VASKRŠNJE TRPEZE ZA SVAKU DOMAĆICU TREBA DA BUDE SVEČANA OBAVEZA

D.K. 17-04-2025

U susret najradosnijem hrišćansnom prazniku pored obaveznih verskih običaja, poštuju se i pravila trpeze. Simbol Vaskrsa su ofarbana jaja, a u zavisnosti od maštovitosti i umeća domaćice praznični sto može biti praznik sa sva čula. Zorica Stošić, baka devetoro unučadi sa zadovoljstvom je podelila njene kulinarske ideje i pojasnila šta treba da se nađe na trpezi na sam praznik Hristovog vaskrsenja:

-Kulinarstvo volim od malih nogu, a kako se godine dodaju tako umeće i ideje postaju sve veće i inspiracija sama dolazi. Vaskršnji sto nezamisliv je bez ofarbanih jaja i obrednog hleba, a ja se trudim da svake godine praznik obeležim tradicionalno isto, ali na neki drugi način - kaže Zorica. Njoj u pripremi specijaliteta rado pomaže njenih devetoro unučadi, od kojih je za kulinarstvo najzainteresovaniji najmlađi unuk Aleksa. Inače, Zorica je prisutna sam na svim manifestacijma u gradu i okrugu, a sve što prezentuje iz domena specijaliteta obavezno potom donira u humanitarne svrhe. Kaže da je umerenost u jelu i piću osnov da hrana koju jedemo organizmu donese blagodeti, a često sarađuje i sa drugim kulinarima i razmenjuje iskustva i nove recepte. Praznikom znamo da preteramo u jelu i piću, a koliko ljudskom organizmu potrebno 3200 kalorija tokom jednog dana, naučila je od svog prijatelja profesora turizma, ugostiteljstva i gastronomije Gorana Kuzmanovića sa kojim često i zajednički nastupa i naravno zajednički i poklanjaju ono što su predstavili građanima na sajmovima hrane i drugim dešavanjima. Među kulinarima nema konkurencije ni ljubomore, već je od svih začina najvažnije u pripremu svih specijaliteta dodati ljubav, poručuju ovi vrsni gastronomi uz opasku da je na sam dan praznika, kada slavimo Vaskrsenje Hristovo običaj da u domu obeležavanje praznika treba započeti kucanjem vaskršnjim jajima, a u ovom tradicionalnom i lepom obredu trebalo bi da učestvuju svi ukućani.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar