LOKALNE AKCIONE GRUPE PODRŠKA SU RURALNOM RAZVOJU

J.M. 10-06-2021

Na inicijativu pomoćnika gradonačelnika Grada Kruševca za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, tokom aprila i maja meseca organizovani su sastanci sa predstavnicima lokalne samouprave iz Rasinskog okruga sa idejom da ih se još jednom upoznaju za mogućnostima formiranja Lokalnih akcionih grupa i prednostima koje formiranje istih može da im donese.

Nakon niza održanih sastanaka, zaključeno je da želja i potencijal za formiranje LAG-ova postoji, te je u Čačku organizovan sastanak gde su razmenjena iskustva sa LAG-ovima Čačak-Gornji Milanovac i Dragačevo-Jelica-Zapadna Morava, kao i onima iz Slovenije.

- Imali smo priliku da vidimo koji su to početni koraci, ta prva faza koja je neophodna za formiranje Lokalnih akcionig grupa. Svi smo saglasni da budućnost razvoja lokalnih ruralnih područja leži upravo u LAD-ovima – kaže Stefan Ribać, direktor ARRRO.

Iskustva zemalja u okruženju ukazuju da su LAG-ovi efikasni u podsticanju održivog razvoja.

- Cilj je da se prepoznaju problemi lokalnih zajednica i uz pomoć sredstava i projekata fondova EU unaprede život i standard poljoprivrednih proizvođača i ostalog stanovništva koji žive u ruralnim područjima, a što podrazumeva, uz ulaganje u poljoprivredu i ulaganja u putnu infrastrukturu, kanalizaciju, vodovod, izgradnju škola, vrtića – nabraja pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, Marko Knežević i dodaje da će tako celokupno stanovništvo imati korist.

- Predstoji nam veliki posao u narednom periodu, jer je neophodno definisati teritoriju, odnosno koja će naseljena mesta iz najmanje dve susedne opštine formirati LAG. Tu je i potpisivanje saglasnosti, priprema statusne dokumentacije, izbor rukovodstva i još dosta toga – dodaje direktor ARRRO.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar