TRI MERE GRADA KRUŠEVCA ZA UNAPREĐENJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

J.M. 11-06-2021

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije Rasinskog okruga, koji žele da unaprede svoju proizvodnju, kao i da svojim poljoprivrednim proizvodima dodaju vrednost, u ovoj godini mogu očekivati finansijsku podršku grada Kruševca. Naime, grad Grad je raspisao javne konkurse za subvencionisanje poljoprivrede, a trenutno su aktuelna tri programa, među kojima je i program za podsticanje prerade i podizanje kvaliteta proizvoda, kao i uvođenje sertifikacije.

- To znači da oni mogu da oni mogu da naprave hladnjaču, sušaru, kupe pasterizator, da konkurišu u bilo kojoj oblasti poljoprivredne proizvodnje, da li je to u pitanju stočarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, jer tako svoj proizvod finalizuju i lakše plasiraju na tržište i postižu bolju cenu. Za ovu meru mi smo izdvojili maksimalno pola miliona dinara po gazdinstvu ili 70% subvencije – kaže Marko Knežević, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Organska proizvodnja zauzima sve više mesta na svetskom tržištu i u njoj je prepoznat veliki potencijal za razvoj, te je jedna od mera usmerena upravo prema proizvođačima organskih proizvoda.

- Mi dajemo maksimalno sto odsto za ovu proizvodnju ili 300.000 dinara, jer mislimo da je to budućnost poljoprivredne proizvodnje ne samo kod nas, već i u Evropi. Treća mera za koju smo raspisali konkurs je seoski turizam, posebno u ovo vreme pandemije kada naši sugrađeni nisu bili u mogućnosti da putuju. Mi smo ovom merom želeli da podstaknemo i podržimo naše poljoprivredne proizvođače i one koji se do sada nisu bavili seoskim turizmom da počnu, jer je to vrlo profitabilno. Za ovu meru smo izdvojili maksimalno 300.000 dinara ili 70% subvencija po gazdinstvu – kaže Knežević.

Konkursi su otvoreni do polovine novembra ili do utroška sredstava zbog čega svim zainteresovanim licima iz Gradske uprave preporučuju da se što pre prijave.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar