SVI SMO U OVOJ BORBI I RADIMO TIMSKI

Sandra Savic 13-06-2021

U okviru projekta „Heroji našeg doba“ u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, pisaćemo o doktorima i medicinskim radnicima iz kruševačke Kovid ambulante. O njihovom neprestanom radu i angažovanju kako bi se spasili životi ljudi. O neprestanoj borbi, koja još uvek traje. Cilj je da čitaocima prikažemo heroje izvan skafandera i zaštitne opreme. Tim povodom smo razgovarali sa glavnom sestrom Doma zdravlja Kruševac, Marijanom Pavlović.

Kada je sve krenulo, kako ste se osećali tada?

Počelo je 15.03.2021.godine nakon proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji sledile su instrukcije od Ministarstva zdravlja koje smo mi sprovodili odmah.Tako da su prvi pacijenti koji su imali sumnju na Kovid 19, a i sa respiratornim tegobama, simptomima upućivani i pregledani u zdravstvenoj ambulanti Bivolje. U toj ambulanti su se javljali pacijenti sa više od 18 godina, a što se tiče dece javljali su se u Službu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u kojoj postoji poseban prostor izolaciona jedinica za prijem takvih pacijenata.

Neizvesnost i briga je postojala, ali sam moj poziv koji je pre svega human od samog početka nosi veliku odgovornost i požrtvovanje – ističe Marijana Pavlović, glavna sestra Doma zdravlja Kruševac.

Šta je to o čemu se najviše pričalo sa kolegama? Da li ste bili jedni drugima podrška?

Sve vreme sam bila u kontaku sa kolegama svaku novu instrukciju Ministarstva zdravlja, kriznog štaba delila sa njima. Svi su pokazali puno empatije prema pacijentima , međusobno iskustva delili, sarađivali sa nadležnim zavodom za javno zdravlje Kruševac.

Najbitnije mi je bilo u prvom momentu da zaštitim što više kolege, koji pružaju pomoć pacijentima obolim od Kovida 19.Strah je postojao za njihovo zdravlje i naših najbližih.

Koliko je ljudi je tada bilo u timu i kako ste se snašli u tom prvom trenutku kada se još uvek ništa nije znalo o samom virusu?

24.03.2021.godine ambulantu smo preselili iz Bivolja u ambulantu 14. Oktobar nakon preporuka Ministarstva zdravlja, izmenjeni su logoritmi i uvođenja rengen snimaka pluća.Tada je radilo 7 lekara opšte medicine, 9 medicinskih sestara, 4 laboranta, 2 lekara specijalista radiologije, 2 rengen tehničara, 1 spremačica. Kako se menjala epidemiloška situacija tako smo povećavali i smanjivali timove.

U tom momentu naš tim je radio na tome kako bi se na najbolji mogući način pomoglo pacijentima, a i zaštitili što više zdravstvene radnike koji su pružali pomoć pacijentima.Imali smo dovoljnu količinu zaštitne i lične opreme, dezinfekcionih sredstava. Opremu smo dobijali od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a dezinfekciju prostora je vršila Veterinarska stanica Kruševac unutar prostora, spolja Javno komunalno preduzeće Kruševac, a dezinfekciju saniteta Zavod za javno zdravlje Kruševac.

Dom zdravlja je učestvovao u opremanju privremene Kovid bolnice u Hali sportova Kruševac.

Koliko se radilo i pod kojim uslovima?

Radilo se puno, moja dostupnost je bila prema svima 24 časa kao i sada. Uslovi su bili otežani, nepoznati , trebalo je sve spoznati, na vreme savladati i na najbolji mogući način preneti kolegama. Imam i osećam veliku zahvalnost mojim kolegama jer smo svi u ovoj borbi i radimo timski.

Koristim priliku da se zahvalim direktorki Doma zdrvalja Kruševac, dr spec.med.rada Marini Kostić, koja je uvek spremna za timski rad, svo vreme je bila uz nas sa puno razumevanja, njenu humanost i pomoć pacijentima i kolegama.

Koliko su porodice trpele i koliko još trpe?

Majka sam dvoje dece Simona od jedanaest godina i Sofije koja ima petnaest godina. Oni su odrasli uz moj posao, tako da su na vreme spoznali koji je moj poziv i važnost posla. Moje prvo radno mesto bilo je u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine , moje veliko iskustvo kako za posao tako i za njihovo odrastanje. Gde sam kasnije i bila glavna sestra tri godine, a nakon toga postala glavna sestra Doma zdravlja do danas. Imaju puno razumevanja, njihovo odrastanje je bilo uporedo sa mojim pozivom. Porodica ima razumevanja i njihova podrška mi jako znači. Postoje velika odricanja u mom privatnom životu, kako bi se što više predala i posvetila poslu, svojim kolegama i moja pomoć obolelim pacijentima.

Šta vam je najupečatljivije ostalo u sećanju?

Gubitak kolega, takođe prijatelji, rođaci iz mog okruženja izgubili su svoje najmilije iz porodica što me je jako pogodilo.

Premda ste svi puno radili i još uvek to činite, kako izdržavate, s obzirom da sve ovo dugo traje?

Trenutno je epidemioločka situacija stabilnija, to smo uspeli da sprečimo jer smo bili disciplinovani, radilli na sprečavanju Kovida 19. Imunizacija je od velikog značaja uticala.

Za kraj razgovora, koja je poruka čitaocima

Zaštitite sebe i dalje pridržavajući se mera i preporuka lične zaštite, a oni koji nisu primili vakcinu da dođu i prime.

Vakcinacija je jedini i najbolji način u borbi protiv Kovida 19.

Budimo odgovorni prema sebi i drugima!

Sandra Savić

Objavljeni tekst deo je projekta “Heroji našeg doba”.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar