PROIZVOĐAČI IZ RASINSKOG OKRUGA NA 19. SAJMU ETNO HRANE I PIĆA

M.A. 02-12-2025

Na Beogradskom sajmu, od 4. do 7. decembra, biće održan 19. Sajam etno hrane i pića, najznačajnija manifestacija posvećena tradicionalnim prehrambenim proizvodima Srbije i regiona Jugoistočne Evrope. Okupiće brojne izlagače iz različitih krajeva zemlje, a na ovoj sajamskoj manifestaciji predstaviće se i proizvođači iz Rasinskog okruga.

Posetioci će moći da uživaju u bogatoj selekciji ručno rađenih proizvoda, najčešće od organski gajenih sirovina. Pored prepoznatljivih delikatesa, biće predstavljeni i savremeni proizvodi inspirisani tradicijom, kao i inovativna rešenja u oblasti ambalaže.

Mali proizvođači nastupiće na zajedničkim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i brojnih udruženja. Na ovom sajmu, izlagači iz Rasinskog okruga predstaviće se na štandu PKS – RPK Kruševac, zajedno sa regionalnim komorama iz cele Srbije. Kako ističe Marija Vesković iz PKS RPK Kruševac, ovakve manifestacije pružaju značajnu podršku privrednicima.

- I ove godine kao i godinama unazad imamo mogućnost za privrednike iz našeg regiona, odnosno iz cele Srbije da uz pomoć Zadružnog saveza i Privredne komore na zajedničkom štandu učestvuju pod veoma povoljnim uslovima, tačnije subvencionisanim uslovima kao podizlagači. Iz našeg okruga ove godine imamo šest izlagača koji će biti na Sajmu etno hrane i pića.

Sajam proizvođačima pruža priliku da se susretnu sa kupcima iz Horeka programa, velikih trgovinskih lanaca, ali i da prate najnovija rešenja u proizvodnji i opremi.

- Ove godine imamo najviše proizvođača voća i povrća, odnosno one koji se bave preradom voća i povrća, proizvodnjom džemova, slatka, ajvara, vina, sira i proizvoda od mleka.

Tokom proteklih 18 godina, sajam je imao ključnu ulogu u brendiranju i promociji domaćih gastronomskih proizvoda - od leskovačkog ajvara, homoljskog i kačarskog meda, preko futoškog kupusa i pirotske peglane kobasice, do sireva, zimnice, džemova, suvomesnatih proizvoda, vina i rakije. Mnogi od ovih specijaliteta danas predstavljaju cenjene izvozne artikle.

- Inače ovo jako lepa manifestacija na kojoj mi želimo na neki način da očuvamo tradiciju proizvodnje naše hrane i domaćih pića, ali sa druge strane jeste i mogućnost za sve te proizvođače da se susretnu sa kupcima i da na kraju krajeva vide i šta je novo od opreme i mašine za proizvodnju, naglašava Vesković.

Stručni žiri, sastavljen od eminentnih poznavalaca gastronomske baštine, ocenjivaće proizvode u više robnih grupa i podgrupa, dodeljujući diplome i posebna priznanja. Najbolji među najboljima poneće prestižno godišnje priznanje “Sajam etno hrane i pića - robna marka iz Srbije 2025”.

- Na tom zajedničkom štandu biće sve regionalne komore iz cele Srbije. Jedan deo je rezervisan za nas i za naše izlagače. Osim toga, ovaj sajam je poznat po tome što postoji mogućnost takmičenja u više kategorija, tako da naši proizvođači će imati tu mogućnost da svoje proizvode na neki način i ocene tamo na licu mesta i da dobiju nagrade, dodaje Marija Vesković.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz podršku grada Beograda i njegovog Sekretarijata za poljoprivredu. Pored izlagača, posetiocima će biti omogućeni i stručni programi, degustacije i radionice koje promovišu tradicionalne tehnike proizvodnje i očuvanje lokalnog gastronomskog nasleđa.

Ovaj sajam predstavlja spoj tradicije i inovacije, mesto gde posetioci mogu da otkriju nove ukuse, a proizvođači da predstave kvalitet svojih proizvoda domaćoj i međunarodnoj publici.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar