TRADICIONALNI OBIČAJ SVINJOKOLJ U DOMAĆINSTVU ZORANA IVANOVIĆA

Dragan Ivanović 11-12-2025

Svinjokolj ili pastrmljenje u selima trsteničke opštine,predstavlja duboko ukorenjenu tradiciju i običaj,koji se održava tokom zimskih meseci a najčešće u decembu i januaru.

Domaćin sa svojim komšijama i rođacima pastrmljenjem pripremaju meso,kavurmu i mast u okviru zimnice.Tim povodom posetili smo domaćinstvo Zorana Ivanovića u selu Dublju kod Trstenika,ekipa na okupu svako radi svoj posao,naloženi kazani, Zoran uhranio pastrmu tešku 150 kg, kaže isplati se računajući ulaganja u njenu ishranu i rad. Stiže kafa,a posle i doručak, piće po želji,peče se roštilj.lepo druženje,smeh,šala a tu je i muzika za raspoloženje.

-Evo danas smo kod našeg brata Zokija,prethodno smo pastrmili kod moje kuće,tako idemo kad ko planira,ista ekipa,posao napreduje ima tu dosta da se radi ali kad e rasporedimo ide bolje i brže.Domaćin sa zetom lože vatru u kazanima,pomažu nam šta treba.Sređujemo meso,kuvamo mast,cedimo čvarke i usoljavamo ih kao i meso.Posle kuvamo kavurmu,po završenom poslu peremo kazane i sav pribor koji smo koristili pri radu.Sklanjamo stolove,gasimo vatru,odnosimo meso,mast i ostalo u kuću i tako.Sledi još jedna kafa za sve onda odlazimo kući da malo odmorimo.Zato vreme domaćica sprema i kuva kupus i meso,peče proju da bi po pozivu domaćina kasnije došli na večeru.Opet uz jelo i piće,šala,smeh,druženje,lepo je to obično padne i dogovor kod koga ćemo naredni put da pastrmimo i tako - priča nam Dragan Ranković Gale,jedan od članova ove ekipe,Zoran će sređeno meso i ostalo posle vešati u sušnici,ložiće vatru dok se sve obešeno ne osuši,biće zimus suvog mesa,čvaraka,kavurme i masti,sve to uz salatu od kiselog kupusa,paprike tradicionalno.Tako je prošao dan u domaćinstvu Zorana Ivanovića u Dublju kod Trstenika,završismo posetu a bili smo i lepo dočekani i posluženi,svaka čast.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar