BRAĆA I SESTRE NAJJAČI OSLONAC U ŽIVOTU

Irena Milosavljević 24-07-2021

Potičem iz porodice sa troje dece, imam sestru i brata i to mi je oduvek nekako bilo prirodno stanje, započinje svoju priču Olgica Božinović koja je i sama mama tri divna dečaka – dvanaestogodišnjeg Vukana , desetogodišnjeg Mitra i najmlađeg Jakova koji ima 5 godina.

Želela sam svojoj deci da priuštim da rastu u višečlanoj porodici kako bi se tokom života mogli oslanjati jedni na druge, kaže četrdesetjednogodišnja Olgica inače po zanimanju diplomirani inženjer tehnologije i savetnica za ishranu i suplementaciju.

Bavim se promocijom zdravih stilova života i porodičnih vrednosti. Privatne i poslovne obaveze su u mom slučaju isprepletane , pa se uglavnom ne zna kada se radi a kada se provodi vreme sa porodicom. Posao je od kuće i to često ume da napravi pometnju kad je u pitanju jasna podela između posla i privatnih obaveza kaže Olgica i dodaje da joj se često puta dogodilo dok je u kuhinji i sprema ručak ujedno vodi i poslovne razgovore.

Olgica i njen suprug decu vaspitavaju na starinski način.

Stariji moraju da se poštuju. Učim ih da kažu poznaniku „dobar dan“ , da je život jedno veliko snalaženje ,ali da je prelep i da ga treba živeti punim plućima. Učim ih da istraju, da veruju da su jedinstveni i da kad se fokusiraju na dobar ishod, da se situacija sama po sebi razrešava u njihovu korist. Učim ih takođe da su ocene samo nečije subjektivno mišljenje , ali da je znanje nešto zašta treba da se bore kaže ova ponosna mama i da svoje sinove uči da je jako važno biti dobar drug i pomoći u nevolji kada god je to moguće.

Kada je kuća puna dece mnogo je i anegdota , a Olgica se priseća najskorije.

Odveli smo dete jednom prilikom kod psihologa jer je imao neke košmare i često se noću budio. Ostao je sa doktorkom u ordinaciji nekih petnaest minuta. Pred kraj ga doktorka pita da li ga mama bije a on kaže – Da! Stalno! Uzme varjaču pa po celoj kući nam preti sa njom. I tako ja završim kod psihologa na razgovoru , a moj sin sa osmehom na licu…

Pomoć sa starne ova petočlna porodica nema iako, kaže Olgica da joj često fali malo samoće i nasamo provedeno vreme sa suprugom.

Sa Vukašinom i Mitrom, starijom decom je sada lakše. Uigrani su, znaju svoje obaveze. Treći sin nam je malo pomrsio konce pa smo ga nesvesno razmazili. On se uneo u ulogu šefa , pa misli da može da nam svima komanduje po kući. Trudimo se da to držimo pod kontrolom, ali deca se danas rađaju sa diplomama, i on ume da odgovori na svaku našu primedbu. Ponekda se pitamo suprug i ja u kom segmentu smo pupustili sa vaspitavanjem našeg najmlađeg člana kaže sa osmehom Olgica i dodaje da je Jakov tatin mezimac.

Tata ga kupa, tata ga uspavljuje, sa tatom spava. Jednom prilikom je rekao, slušajući bajku u vrtiću , da će da se oženi sa tatom zato što ga puno voli , jer u bajkama je vrhunac ljubavi kad se neko oženi.

Budućim roditeljima ova ponosna mama savetuje da je najbitnije da budu odvažni u vaspitavanju dece.

Deca danas koriste mnoge tehnike manipulacije, da bi dobili ono što žele i više od toga. Treba postaviti jasne granice i spremati ih za život. Primećujem puno nesamostalne dece, gde smatram da su roditelji krivi jer ih na vreme nisu uputili na njihove zadatke. Kod nas u kući ne postoji rečenica „mama daj mi vodu“. Po vodu ustaneš sam, ako si mali približiš stoličicu sudoperi i sipaš vodu . U tom smislu sam ponosna na njih.

Uskoro se moja porodica sprema za život na selu. Odlučili smo da se preselimo desetak kilometara od grada, da došemo svež vazduh i živimo mirnije . U šali kažem svom mužu , da kad odem na seloa ćemo imati još jedno dete kaže Olgica i dodaje da bi defitivno jedna devojčica upotpunila ekipu ove porodice.

Objavljeni tekst deo je projekta “Što više to bolje“.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar