U opštini Trstenik oko polovine stanovništva bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Za ovo područje karakteristična je povrtarska proizvodnja a obavlja se plastenička i proizvodnja na otvorenom. Na godišnjem nivou, prema podacima Privredne komore, ovde se proizvede oko 100.000 tona povrća, od čega: 890 tona kornišona, 800 tona karfiola, 12.000 tona šargarepe na otvorenom i 260 tona u plastenicima, 18.000 tona paradajza, 12.000 tona paprike, 750 tona celera, 13.000 tona crnog luka, 12.000 tona luka srebrnjaka, tri miliona komada zelene salate u plasteničkim uslovima i mnoge druge vrste povrća.
Kornišoni su jedna od povrtarskih kultura koja se dosta proizvodi u trsteničkoj opštini. Na posedima na kojima ima uslova za polivanje, daje dobar rod, a uzgaja se na otvorenom i u plastenicima. Početna ulaganja za uzgajanje su prilična i potrebna je primena svih agrotehničkih mera. Kultura je zahtevna za održavanje i mora stalno da se bere da bi se zadržao kvalitet prve i druge klase. Na trsteničkoj pijaci ovog leta, kornišona ima u izobilju a na zimskoj trpezi ova namirnica je jedna od glavnih. Problemi postoje i u ovoj proizvodnji: repromaterijal stalno poskupljuje, rod je mnogo manji u odnosu na prošlu godinu zbog vremenskih (ne)prilika, najpre pljuskova i grada pa zatim velikih vrućina, tržište, odnosno otkup, ove godine nije baš najsigurnije, zbog čega mnogi poljoprivrednici nisu zadovoljni zaradom.
Selo Rujišnik poznato je po proizvodnji kupina i manifestaciji „Dani kupine” koja se održava svake godine u avgustu. Ove godine kupina je obilno rodila pa i berba je traje dugo, ponegde i duže od mesec dana, u zavisnosti od sorte kupine. Cena otkupa kretala se u početku oko 100 dinara da bi u prvoj polovini avgusta dostigla i 200 dinara, čime su proizvođači izuzetno zadovoljni, posebno kada porede sa prošlogodišnjom otkupnom cenom od 30 dinara zbog čega mnogi nisu ni obrali kupine na svojim imanjima. Problem za otkupljivače, međutim, predstavlja mali broj proizvođača, jer je preko pedeset odsto zasada iskrčeno zbog prošlogodišnje niske cene. Što zbog suše, što zbog uništenih zasada, kupine i maline nema dovoljno ove godine. Da bi se sačuvali zasadi i da bi svake godine proizvodnja bila približno ista, proizvođači kažu da je potrebno da im se ponudi garantovana cena otkupa kako bi bili sigurni da će imati gde da plasiraju svoj proizvod.
Stručnjaci takođe podsećaju da je potrebno svakih deset do dvanaest godina obnavljati zasade kupine, maline i drugog jagodičastog voća, kako bi se zasadile nove sorte i kako bismo bili konkurentniji na svetskom tržištu.
Ovaj tekst je deo projekta „Trstenik poljoprivredna dolina“ koji se realizuje uz podršku opštine Trstenik, a u okviru projekta kojim se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Trstenik.














Ostavite komentar