Biti vinar (a to podrazumeva da budete i vinogradar) zahtevan je posao i gotovo uvek zahteva podršku porodice. U Župi to posebno važi – većina vinarija nazvana je po porodicama, a neretko su to porodice koje se u nekoliko generacija bave vinarstvom.
,,Podrum Radosavljević“ baš je takva vinarija i nalazi seu selu Šljivovu. Mladen Radosavljević je 2010. godine, koristeći znanja i iskustva svojih predaka, stvorio modernu vinariju. ,,Podrum Radosavljević“ poseduje sopstvene vinograde i voćnjake, pa se osim proizvodnjom vina, bavi se i proizvodnjom rakija od voća. Glavne vinske sorte su prokupac i tamjanika, ali i merlo, šardone i sovinjon. Rakije od dunje, kajsije, kruške, šljive proizvedene su po tradicionalnom postupku i odlikuje ih prijatan ukus voća.
Vinarija poseduje i svoj izložbeni prostor u Kruševcu (u Železničkoj ulici), a tržište je cela Srbija. U planu je izgradnja smeštajnih kapaciteta u okviru vinarije u Šljivovu, ali je epidemija virusa korona poremetila planove.
U svakom slučaju, budućnost je pred ovom mladom vinarijom i ne sumanjamo da će uspešno prebroditi ova teška vremena.
Ovaj tekst je deo projekta „Župski vinoGrad“ koji se realizuje uz podršu opštine Aleksandrovac, a u okviru projekta kojim se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Aleksandrovac.














Ostavite komentar