Kao i za većinu vinara u Župi, i za braću Rašković iz Vitkova vinarstvo je porodično nasleđe.
Ipak, Podrum vina Rašković zvanično postoji od 2014. godine, kada je zvanično registrovan kao vinarija. Raškovići poseduju 2,5 hektara vinograda na osunčanim vitkovačkim padinama u kojima se uzgajaju najčuvenije međunarodne sorte. Na prinosima ovih vinograda zasniva se proizvodnja vina. Raškovići su, međutim, najponosniji na tamjaniku, autohtonu domaću sortu, koju nazivaju čuvrem identiteta svoje porodice.
Spravljanje vina zasniva se na tradicionalnim metodama i staroj porodičnoj recepturi, od prerade grožđa do nege i sazrevanja vina. Naravno, neizostavno treba probati Tamjaniku Rašković, ,,vino bistre, svetlo žute boje, muskatnog mirisa svojstvenog za tamjaniku. Na ukusu puno, sa jasno izraženim kiselinama, gde se cvetne i arome citrusa javljaju na kraju impresije. Najlepše ide uz ribu, morske plodove, bela mesa i laganiji sir“. Tu je Megdan Rašković, ,,vino tamnocrvene boje svojstvenog mirisa sa karakteristikama sorte kaberne sovinjon i merlo. Veoma pitko vino, gde voćni tonovi i začinske note preovladavaju u završnici. Odlično se slaže uz sve vrste mesa, pršutu, srednje pečeni biftek i jake sireve“. Osim ovih vina tu su i Roze Rašković i Burgundac Sivi.
Podrum vina Rašković možete posetiti svakog dana od 8 do 21 časova. Ovo je mala porodična vinarija, još uvek u razvoju, koja godišnje proizvede oko 15000 boca. Izađite na ,,megdan“ u Podrum vina Rašković i osetite šta znači tradicionalno župsko gostopirmstvo.
Projekat „Župski vinoGrad“ realizje se u saradnji sa Opštinom














Ostavite komentar