Autohtona srpska sorta grožđa prokupac naziva se često i ,,kralj Župe“, jer je tu postao i opstao. To ne znači da se prokupac ne uzgaja u drugim vinskim rejonima, već da u Župi ima poseban značaj i da je tu gajen čak i kada mu je u drugim krajevima pretilo izumiranje. Dugo vremena ovoj sorti bio je osporavan kvalitet. Od svega toga su je spasili upravo župski vinogradari, i prokupac postaje vodeća sorta crnog grožđa u srpskim vinogradima. Da je ovo sorta za kvalitetna vina postalo je jasno tek pošto je jedno vino napravljeno od prokupca osvojilo zlatnu medalju na prestižnom ocenjivanju vina Decanter u Londonu.
U Župi se za prokupac nekada koristio i naziv ,,rskavac“, jer zrno ovog grožđa ima debelu kožicu koja hrska pod zubima. U mnogim župskim vinogradima još uvek se gaji u trdicionalnom obliku tako da čokot formira pehar ili krunu (župski kondir). Ima vinograda u kojima su čokoti prokupca stari i po nekoliko stotina godina. Danas provladava špalirski uzgoj koji, uz dobar vinogradarski pristup, daje prinose visokog kvaliteta. Nekada se vino prokupca koristilo uglavnom koristilo za kupažiranje (mešanje) sa drugim crnim sortama, ali se pokazalo da je vino samo od prokupca kvalitetnije i autentičnije. Odležavanjem tanini vina ,,rskavca“ postaju mekši i razvijaju se u plemenita odležala vina.
Da je ova sorta cenjena i izvan Srbije svedoči i činjenica da je pre šest godina ustanovljen Međunarodni dan prokupca, 14. oktobar. Centralnoj proslavi u Beogradu, Salonu prokupca, prethodi Karavan prokupca, koji će obići Prokuplje, Aleksandrovac i Kragujevac, a i sledeća sedmica slaviće ljubav prema vinu od ove sorte u vinotekama, restoranima i barovima širom Srbije, kao i na društvenim mrežama (#DanProkupca #ProkupacDay #Prokupac).
Vinarija Ivanović, Vino Budimir, Vinarija ,,Čokot“, Vinarija ,,Braća Rajković“, da pomenemo samo neke od vinara koji su više nego uspešno ,,eksperimentisali“ sa prokupcem, i još desetine župskih vinara u nedelju, 10. oktobra, od 16 časova, dočekuju goste na platou ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva, kao i prošle godine. Svi ovi vinari teže da prokucu vrate ,,tron“ koji mu je oduzet nakon Drugog svetskog rata, kada je ova sorta zapostavljena na uštrb internacionalnih sorti.
Župljani ovom prilikom žele da skrenu pažnju i na svoje čuvene vinograde, pa će se u subotu, 9. oktobra, održati peta po redu Župska vinska trka, koju organizuje Udruženje ,,Domovina“ iz Aleksandrovca. Trkačima će biti na raspolaganju staze od 13 km i 22 km, a usput će moći da se upoznaju sa najboljim vinogradima i najboljim položajima sa zasadima prokupca, ali i da se okrepe vinom na štandovima pojedinih vinarija. Start trke je u 11 časova ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva, a cilj je u centru Aleksandrovca, kod fontane. I biciklistički klub Župa uključiće se ove godine u proslavu organizujući prvi Pro Kup Ac MTB Marathon biciklističku vinsku trku. Biciklistima su na raspolaganju dve staze, mali maraton (23 km) i veliki maraton (43km) i tri kategorije – MTV bicikl, električni bicikl i GRAVEL bicikl. (Veliki maraton preporučuje se profesionalnim biciklistima.)
Ovo je još jedna prilika za aktivni odmor u Župi i dobar provod uz ,,jedno pošteno vino“! Živeli!














Ostavite komentar