MINISTAR BEZ PORTFELJA ĐORĐE MILIĆEVIĆ POSETIO KRUŠEVAC

28-03-2024

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević sa saradnicima Zoranom Anđelkovićem, Đorđem Čolovićem i Duškom Vukajlovićem, posetio je gradonačelnika Kruševca Ivana Manojlovića, održavši sastanak u kabinetu na kome su prisustvovali zamenik predsednika Skupštine Siniša Maksimović i načelnik Gradske uprave Vesna Anđelić.

Glavna tema sastanka bila je uspešno održan prošlogodišnji Međunarodni omladinski kamp u Kruševcu 2023. godine. Govorilo se i o mogućnosti da Kruševac ponovo bude domaćin, uzevši u obzir dobru organizaciju i utiske gostujuće dece iz dijaspore na prošlogodišnjem kampu.

Međunarodni omladinski kamp se organizuje uz finansijsku podršku Kabineta ministra zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, a u cilju očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore. Cilj je očuvanje istorijskog nasleđa, povezivanje mladih iz dijaspore sa vršnjacima iz matične zemlje, ali i uspostavljanje saradnje na svim poljima, koja će se kontinuirano unapređivati. Kruševac je od 21. do 23. avgusta prošle godine bio domaćin Omladinskog kampa, koji je okupio mlade predstavnike kulturno-umetničkih društava iz Rumunije, Slovenije i Republike Srpske kao i predstavnike lokalnih društava iz Kruševca.

U izjavi za medije, gradonačelnik Manojlović je rekao da će se Grad Kruševac odazvati na nove pozive Ministarstva i da će pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Takođe je istakao da se planira organizacija skupa i prijem naših ljudi koji žive u inostranstvu.

Ministar Đorđe Milićević je rekao da mu je drago što je čuo dobre inicijative od gradonačelnika vezane za koordinaciju i mere aktivnosti u odnosima Srbije sa dijasporom.

- Prihvatam sve sugestije i predloge kako bi unapredili saradnju sa dijasporom, u saradnji sa lokalnim samoupravama. Prošlogodišnji letnji kampovi su bili pionirski korak koji smo realizovali i sa gradom Kruševcem, okupivši preko stotinu mališana iz dijaspore – kazao je ministar Milićević.

Ministar Milićević je dodao da ne postoji bolje mesto u Srbiji gde bi kroz srednjevekovno nasleđe i prošlost Kruševca naši mališani van Srbije naučili o istoriji srpskog naroda, što je i sam čuo od dece koji su bili gosti prošle godine i koja se sećaju svakog sadržaja koji je za njih bio organizovan u Kruševcu.

- To je bio povod da danas dođem i porazgovaram sa gradonačelnikom i njegovim timom, da ponudimo da Grad Kruševac ponovo aplicira sa jednim kvalitetnim projektom, u smislu organizacije letnjih kampova, jer je naš zajednički interes da Kruševac ugosti decu i tokom ove godine – dodao je ministar.

Konkurs je raspisan prethodne nedelje i trajaće naredne tri nedelje.

Izvor: GU Kruševac




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar