POTRAGA ZA BRATOM, PALIM JUNAKOM

N.Petrović 25-04-2024

U potrazi za posmrtnim ostacima svog brata Vitalija Gleboviča Bulaha, koji je kao Ruski doborovljac poginuo u reonu Košare tokom NATO agresije 1999. godine, u Kruševcu se obrela njegova sestra Elena.

Nju je primio gradonačelnika Kruševca Ivan Manojlović, nakon čega je u pratnji rodbine i prijatelja položila venac na Spomenik 125. Herojskoj brigadi u čijem sastavu je, kao dobrovoljac, bio njen brat Vitalij Glebovič.

Od 20. maja kada je saznala za pogibiju brata, ona traga za posmrtnim ostacima. Tek je nedavno uspela da stupi u kontakt sa ratnim komandantima poginulog brata. Kako ona svedoči, njen brat je u martu rekao da ide u Srbiju i priključio se regularnoj vosjci Savezne Republike Jugoslavije. U reonu Košare, gine 19. maja 1999. godine.

Kako je naveo general Ljubinko Đurković, usled konstatnih ratnih dejstava tela više vojnika su ostala na neprijateljskoj teritoriji.

Kako je posvedočila, Elena Bulah, još 20. maja je videla snimak gde je prepoznala telo svog brata, ali od tada ništa više. Taj TV snimak je napravila Albanska televizija, a emitovan je na Ruskoj televiziji. Na tom snimku se vide pripadnici OVK kako pokazuju dokumente i telo Vitalija Gleboviča.

Sada su pronađena neka tela i kako bi se utvrdilo o kome se zaista radi Elena Bulah je u Srbiji da bi dala krv potrebnu za DNK analizu.

-U Srbiji sam kako bih dala krv za DNK analizu da bi se utvrdlo da li se radi o mom poginulom bratu Vitaliju. Neću prestati da tražim brata, jer mu to dugujum da ga sahranim kako dolikuje. Inače

Elena Glebovič Bulah je posetila i Spomen sobu 125. brigade u Kasrani car Lazar, a potom obišla kulturno-istorijske znamenitosti Lazarevog grada.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar