GODIŠNJI KONCERT POSVEĆEN NEDAVNO PREMINULOM DARKU SMILJKOVIĆU

Dragan Ivanović 27-03-2024

U prepunoj Sali bioskopa Doma kulture u Trsteniku, članovi Kulturno umetničkog društva „Prva petoletka“ sa svojim gostima tradicionalnim prijateljima KUD „Tradicija“ i KUD „Zapis“, obeležili su 49 godina uspešnog rada i nastupa na domaćoj i inostranoj folklornoj sceni. Prema rečima predsednice KUD „Prva petoletka“ Snežane Miloradović, ovaj godišnji koncert posvetili su nedavno preminulom umetničkom direktoru i koreografu Darku Smiljkoviću.

- Želeli smo da na ovaj način odamo počast našem Darku, za sav njegov uložen trud i rad u društvu. Zaista nam je teško bez njega, jer je on praktično bio „alfa i omega“, pokretač svih aktivnosti. Njegova iznenadna smrt nas je ukočila, nakratko smo stali, a zatim krenuli ponovo dalje. Koncepcija igara na ovom koncertu zasnivala se na koreografijama koje je Darko radio za najmlađe članove i za veterane društva. Tako smo posetiocima nastupom prikazali njegove koreografske aktivnosti, njegovu maštu i upornost da budemo što bolji na sceni i kao nagradu dobijemo naklonost i aplauze ljubitelja folklora ma gde nastupali pa i sada ovde u Trsteniku. U tim trenucima smo zamišljali da je on tu s nama, da nas gleda i podržava - kaže Snežana Miloradović.

Tokom svih tih jubilarnih godina, kroz ovo kulturno-umetničko društvo do danas prošlo je preko osam hiljada folklorista i muzičara u ansamblu. Sada u društvu, ističe Miloradovićeva, ima oko 100 stalnih članova od najmlađih kategorija do veterana. Aktuelna su i dva odeljenja KUD-a u naseljenim mestima Grabovac i Stopanja. Obično se početkom septembra meseca vrši upis novih članova, sada se radi još jače i još bolje i nastavlja se dalje tamo gde je Darko stao, a njegov nedostatak je veliki.

- U našem društvu nedavno je otvoren i baletski studio i za kratko vreme zainteresovao 15 devojčica za balet. Sa njima radi Miloš Živanović, nekadašnji član našeg KUD-a. Zahvalila bih se u ime svih nas u društvu svim ljubiteljima folklora koji su bili na ovom koncertu, roditeljima dece, članovima KUD „Prva petoletka“ i našim tradicionalnim prijateljima KUD „Tradicija“ i KUD „Zapis“. Još da dodam da su pokrovitelji godišnjeg jubilarnog koncerta bili Opština Trstenik i Narodni univerzitet Trstenik – dodaje Miloradović.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar